Gauguinův obraz prodán za rekordní sumu

ČTK, RiK
8. 2. 2006 15:00
Londýn - Obraz francouzského impresionistického malíře Paula Gauguina vynesl na úterní aukci přes 12,3 milionu liber (asi 511 milionů korun).
Paul Gauguin - autoportrét
Paul Gauguin - autoportrét | Foto: Aktuálně.cz

V londýnské aukční síni Sotheby's se dražil autorův obraz Dvě ženy, nazývaný také Květinový účes. Podle všeho jde o rekordní cenu, kterou kdy někdo zaplatil za některý z Gauguinových obrazů.

Dvě ženy namaloval v roce 1902, tedy rok před svou smrtí. Jméno nového majitele nebylo zveřejněno. Do půl těla nahé mladé Haiťanky na obraze stojí čelem k sobě před fialovou zdí. Oknem ve zdi je vidět okrového psa a růžový písek; v pozadí je jezdec na koni. Podle odborníků se jedná o nejdůležitější Gauguinův obraz, který se během posledních let objevil v aukci.

Padl i rekord za Muncha

Při dražbě v aukční síni Sotheby's byl za rekordní částku 6,1 milionů liber (253 milionů Kč) prodán také obraz norského malíře Edvarda Muncha Letní den.

Toto dílo bylo v přepočtu prodáno za 10,8 milionu dolarů - což je o tři miliony dolarů víc, než činil dosavadní rekord za některý z autorových obrazů. V roce 1996 se prodalo v New Yorku jeho plátno Dívky na mostě za 7,7 milionu dolarů.

Letní den kdysi vlastnil i nacistický pohlavár Hermann Göring. Malíř se však znelíbil nacistům a Hitler Göringovi nařídil, aby se plátna zbavil.

Celkem bylo v úterý v Londýně na prodej osm obrazů tohoto předchůdce expresionismu. V hektické atmosféře se prodaly celkem za 16,9 milionu liber (702 milionů) a suma tak značně předčila odhady před aukcí. "Nepamatuji, že by byl na trhu takový soubor Munchových děl," řekl už před aukcí historik umění Simon Shaw.

 

Právě se děje

Další zprávy