Filharmonici opět píší premiérovi, přidali i prezidenta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 5. 2010 15:17
Orchestr chce konkurz na šéfa pod novým ministrem
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Orchestr České filharmonie by chtěl, aby jeho ředitel vzešel z konkurzu. Ministr kultury Václav Riedlbauch po odvolání šéfa ČF Vladimíra Darjanina rovnou jmenoval Václava Kasíka. S tím hudebníci nesouhlasí; chtějí však, aby se konkurz konal až pod vedením nového ministra.

Riedlbauch, sám dřívější ředitel filharmonie, je podle nich ve střetu zájmů, řekli v pátek zástupci orchestru novinářům. "Pana Kasíka v podstatě neznáme, nevadí nám ale ani tak on jako způsob jeho jmenování," řekla předsedkyně Umělecké rady ČF Jana Brožková.

S Kasíkem se neviděli, orchestr se ve čtvrtek vrátil ze zájezdu, nebyl tedy v zemi v době jeho středečního jmenování.

Foto: Rozhlas.cz

Poprvé se hudebníci sejdou na nedělní zkoušce. "My zatím nemáme informaci o tom, že by se chtěl s námi zrovna v neděli setkat," dodává Brožková.

Podruhé premiérovi

Kasík léta vedl Český rozhlas, loni v létě jej rada rozhlasu odvolala, mezi důvody uvedla předražení rekonstrukce budovy rozhlasu. Violista Jaroslav Pondělíček uvedl, že hudebníci nechápou, jak by Kasík měl podle ministra konsolidovat finanční situaci v ČF, když byl sám odvolán kvůli údajnému špatnému hospodaření.

Hudebníci kvůli odvolání Darjanina napsali premiérovi - chtějí, aby ministrovy kroky řešil jeho nadřízený. Předseda vlády Jan Fischer ale soudí, že problémy ČF má řešit šéf resortu, postoupil tedy stížnost jemu a v tomto smyslu orchestru odpověděl. Těleso však napsalo premiérovi znovu, obrátilo se i na prezidenta a Jiřího Paroubka jako předsedu ČSSD, která Riedlbaucha do úřednické vlády nominovala.

Foto: Archiv
Čtěte také:
Filharmonikům se nelíbí osoba ani volba nového ředitele
Filharmonii povede po Darjaninovi bývalý šéf ČRo Kasík
Filharmonii by mohl dočasně vést exministr Miller
Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

Riedlbauch odvolal Darjanina 7. května pro údajné nedostatky v hospodaření. Ty však vytýká i Darjanin Riedlbauchovi. Podle orchestru jsou Riedlbauchovy výtky zástupnými argumenty a ministr jedná jen po osobní rovině. Rozhodnutí měl prý nechat na novém ministrovi. Řediteli Darjaninovi se měly nechat dva tři roky, pak jeho práci posoudit, míní muzikanti.

Další protesty se zvažují

S Riedlbauchem měl orchestr ke konci jeho osmiletého působení spor především kvůli rozdílnému výkladu autorského práva. Riedlbauchovi měl skončit mandát s koncem roku 2008, v létě tehdejší ministr kultury Václav Jehlička vypsal na jeho místo konkurz.

Foto: wikipedia.org

Do něj se Riedlbauch nepřihlásil, ve funkci tedy pokračovat nechtěl. Darjanin ČF vedl od 1. července 2009. Orchestr "zkušeného manažera" vítal; Darjanin mimo jiné ukončil spor o autorská práva a deklaroval, že by rád zvedl muzikantům platy.

Orchestr za odvolaným ředitelem dál stojí, na protest proti jeho odchodu dokonce zrušil koncert, za což sklízí kritiku. "Je to nestandardní, velmi nás to mrzí, i pro nás to bylo hrozné. Ale věděli jsme, že tu kvůli zájezdu nebudeme a nebudeme se moci vyjadřovat. Kdybychom to neudělali, nikdo by si toho nevšiml," oponuje Pondělíček.

Případné další veřejné protesty, které by reagovaly nejen na Darjaninovo odvolání, ale i na instalaci Kasíka do čela ČF, hudebníci prý zvažují.

 

Právě se děje

Další zprávy