Festival Fringe ovládne divadlem Malou Stranu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 5. 2013 17:25
Do 1. června uvede festival na dvě stovky představení
Kafka a syn
Kafka a syn | Foto: Fringe

Praha - Pražská Malá Strana ožívá 12. ročníkem Festivalu Fringe, podle tvůrců "nezbedného vnoučete" a jmenovce daleko staršího, zřejmě nejprestižnějšího divadelního festivalu na světě, odehrávajícího se každý rok ve skotském Edinburghu.

Návštěvníci se v atmosféře pražské Malé Strany a tamních divadelních klubů mohou těšit na nabitý program, zahrnující divadlo, pantomimu, živou hudbu, tanec a oblíbenou stand-up comedy, prezentovanou umělci celého světa. Do soboty 1. června tak lze vidět více než 200 performancí, kladoucích důraz na vizualitu a srozumitelnost. Proto by nemělo být problémem, že všechny produkce jsou v anglickém jazyce.

Z širokého programu si nenechte ujít jadrnou radu Jak uniknout z Disneylandu, odbornou kritikou oceněné inscenace Město lvů a bohů a Kafka a syn, dramatizaci Bulgakovovy novely Psí srdce nebo Gail Whitmore a její Lidský Jukebox.

"Festivalem se jako jedno z témat line potřeba reflexe. Někdy jde o sebereflexi, kdy umělci vycházejí z vlastních zkušeností a komentují nejdůležitější momenty svého života. Jindy se věnují historické reflexi bezpráví a lidských práv. Další část festivalu tvoří linka stand-up comedy, kterou reprezentuje několik umělců ironizujících vlastní já a svět kolem sebe, zatímco publikum se baví na jejich účet," řekl koordinátor programu Petr Vodseďálek.

Fringe festival Praha od roku 2001 pravidelně nabízí českým i zahraničním divákům možnost seznámit se s anglicky mluveným divadlem. "Loni jsme měnili Malou Stranu na českou Broadway, letos bude okupace pokračovat a sílit," řekl ředitel festivalu Steve Gove. Umělci budou podle něj vidět a slyšet všude. I proto, že jednotlivá divadla jsou u sebe blízko.

Vstupenky na jednotlivá představení stojí zpravidla 150 korun a je možné je koupit online na stránkách festivalu www.praguefringe.com. Pokud navíc hodláte vyrazit s přáteli, využijte akce 4+1 vstupenka zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy