Evellyn. Ta, která dostala Thálii

Martina Macková
26. 3. 2006 0:00
Rozhovor - Nervozitu zaháním čabajkou, říká držitelka Thálie pro herce do 33 let. Olomoučanka s neobvyklým jménem a talentem - Evellyn Pacoláková. UVNITŘ VÝSLEDKY.
Foto: Archiv

Rodačka z Košic hraje devátou sezonu v Moravském divadle v Olomouci. "Je to večer splněných snů a přání," uvedla v sobotu při přebírání trofeje a poděkovala všem, "kteří za to můžou".

Muselo padnout hodně čabajky, když jste o ceně věděla od ledna...a nesměla to prozradit?

Čabajky kila, navíc máme doma perfektně uklizeno. Ráno vstanu, začnu uklízet, prát, žehlit - to mě uklidní. Nejen před Thálií, trému mám vlastně před každou premiérou. A teď jsem v sobotu dostala cenu a v pátek mám premiéru.

Infobox
Autor fotografie: Ivan Šimáček, Moravské divadlo Olomouc

Infobox


Evellyn Pacoláková (31) se narodila v Košicích, vystudovala brněnskou JAMU. Od roku 1997 je v angažmá v činohře Moravského divadla Olomouc. Největší role Mahulena, Katynka, Taťána, Markétka. Vzory Meryl Streepová a Simona Stašová, koníčky keramika, psi Pegina a Žabža, květinová zahrada.

Co znamená získat cenu?

Nemusí to znamenat nic. U Thálie ještě nevím, ale ptala jsem se kolegy, který ji dostal loni - prý absolutně nic. Myslím, že získat Thálii je hlavně o štěstí, obrovském štěstí. Někdo si prostě řekl: pojďme do Olomouce, tam to ještě nikdo z mladých nedostal. Někdo si někde u kafe vzpomene na mě, navrhnou to Herecké asociaci a oni se podívají a posoudí, kam jsem časem postoupila.

Věděla jste, že se na vás někdo byl dívat?

Ne, to jsem zjistila až potom. Vědět to, stejně by to bylo k ničemu. Hrála bych jak o zlatou tělku.

To je jak?

To jsou herecká líčidla; taky se říká, že lámat kulisy nebo hrát pro hujery. To když herec hraje, jako by měl dojem, že musí předvést to nejlepší. V tomto případě by to nebylo dobře.

Přijali kolegové vaši cenu?

...fandí mi. Ale proč zrovna ona, vždyť je tolik herců, kteří by si to zasloužili víc než ona - i to jsem zaslechla. Říkali: Víš, mi ti to přejeme, ale museli jsme se o tom bavit. Je pravda, že i mě napadlo, proč právě já. Ale ta cena taky znamená, že i v Olomouci se dělá dobré divadlo. A je dobře, že Herecká asociace sleduje oblastní divadla.

Foto: Ivan Šimáček, Moravské divadlo Olomouc

Komu byste dala svoji Thálii v roli asociace?

Přála bych to všem, je na tom tolik dřiny. Ale poslední měsíc jsem viděla v ostravské Aréně hru Panočka. A za roli v ní by to byl Michal Čapka. Dostal se už letos do nominací a má cenu Alfréda Radoka.


Hraje na oblasti, jako vy. Proč nemíříte do Prahy?

Začít na oblasti je nejlepší škola. I když jsem v Olomouci devět let, mám pořád pocit, že jsem na začátku. Ale to, že všichni míří do Prahy, neznamená, že se tam dělá vždycky nejlepší divadlo. Někdy je to naopak. A odejít do Prahy za popularitou? Zatím nebyla nabídka a taky  - podívejte se na Františka Řeháka nebo Josefa Karlíka. Zůstali na oblasti, přitom to byli a jsou výborní a známí herci ve filmu i televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy