Divadelní tipy: Pán z Prasečkova, Tobiáš a Kainar

Klára Fleyberková
20. 11. 2012 19:37
Premiéra v Národním, kabaret v Dlouhé a Velký třesk na Malé scéně
Foto: ND

Divadelní tipy - Česká republika je opravdu drobná země. I v jejím hlavním městě několikrát do týdne potkáte známého a v těch menších je neustálé pokyvování kolemjdoucím denní rutinou. Lidí je u nás zkrátka pomálu. A úměrně k tomu je pomálu těch skutečně talentovaných, takže zdejší kultura dokonale naplňuje oblíbenou floskuli „malý český rybníček".

Jak se proplétají tvůrčí osudy některých divadelníků, se přesvědčíme tento týden v Praze - v Divadle v Dlouhé proběhne premiéra Kabaretu Kainar - Kainar, zakladatelka onoho divadla předvede svého Moliéra a dramatika, jehož hry se na prknech Dlouhé objevily, představí D21.

Moliére: Pán z Prasečkova (Stavovské divadlo)

Foto: ND

Režisérka Hana Burešová je známá především jako jedna z klíčových osobností Divadla v Dlouhé, které v roce 2005 společně s Janem Bornou a Janem Otčenáškem založila v bývalém Divadle Jiřího Wolkera. Tak jako většina režisérů u nás ovšem neprodlévá jen na své domovské scéně a pohostinsky tvoří v mnoha dalších divadlech.

Tak je tomu i v případě nové inscenace Národního divadla Pán z Prasečkova. Burešová -  s dramaturgy Štěpánem Otčenáškem a Ivou Klestilovou - dobře věděla, proč sáhnout po této méně známé Moliérově hře. Ačkoli ji totiž klasik dramatu napsal už v roce 1669, tak jako více jeho textů, je dokonale aktuální svým tématem. Její hrdina se snaží vyšplhat až na samý vrchol společenského žebříčku, kde na něj čeká závratné bohatství a dobré postavení. Pro tento cíl je ochoten učinit vlastně cokoli, a když je vhodným prostředkem sňatek s krásnou dcerou významného šlechtice, není o čem přemýšlet. Jenže to by to nebyl klasický Moliére, kdyby mladá nevěsta nebyla zamilovaná do jiného. A tak se spouští tradiční kolotoč intrik a vytáček...

Třeskutá komedie ale vyžaduje kvalitní herecké obsazení, herce, kteří nepodlehnou svodům karikování a udrží laťku humoru výše. Národní divadlo má naštěstí v souboru zvučná jména, která jistě nezklamou. Po obrovském úspěchu Miroslava Donutila ve Sluhovi dvou pánů se tak možná do jeho historie zapíše i Václav Postránecký v roli Pána z Prasečkova.

Národní divadlo / Stavovské divadlo (Železná ulice / Ovocný trh, Praha 1), I. premiéra ve čtvrtek 22. 11 v 19. 00, II. premiéra v pátek 23. 11. ve stejný čas.

 

Egon Tobiáš / Jiří Ondra: Velký třesk na Malé scéně - EGON TOBIÁŠ - „Ten kůň nelže" (Divadlo D21)

Egon L. Tobiáš je jedním z nejvýraznějších mladých dramatiků. Původně sice na DAMU studoval scénografii a nadále se jí věnuje (kromě několika dalších profesí), ovšem autorů kvalitních a originálních textů pro divadlo u nás není mnoho, takže se mu věhlasu dostalo spíše v této disciplíně.

Foto: Aktuálně.cz

Významně na sebe upozornil už během studia, kdy Petr Lébl jako svou první inscenaci na profesionální scéně (v Divadle Labyrint roku 1992) uvedl právě Tobiášovu hru Vojcev. Od té doby se jeho díla pravidelně řadí na repertoár mnoha českých scén (Divadlo v Dlouhé uvedlo před několika lety jeho příběhy psané pro časopis Svět a divadlo a před nedávnem měla premiéru Nebeského inscenace Denně (poníci slabosti) Na zábradlí.

Právě jeho talentu je věnováno další vydání pořadu Velký třesk na Malé scéně, který pořádá Divadlo D21 sdružující nejrůznější mladé tvůrce. Nejedná se ovšem o jakýsi recitál či benefici, celý program je vždy pojat výsostně divadelně a autoři při jeho koncipování přímo spolupracují s jednotlivými osobnostmi. Kromě živého koně a živé hudby bude v trojdílné minutové hře Kazimira Popesca Ten kůň nelže k vidění i živý Egon Tobiáš. To vše v režii Jiřího Ondry.

Pokud někomu připadají tyto informace poněkud bizarní a nejasné, nechť bere v potaz, že takový je i samotný Egon Tobiáš. Nelze tedy než zajít na premiéru či některou ze dvou repríz.

Divadlo D21 (Záhřebská 21, Praha 2), premiéra v úterý 20. 11. v 19. 30, první repríza v úterý 27. 11 ve stejný čas.

 

Kabaret Kainar - Kainar (Divadlo v Dlouhé)

Českých básníků, jejichž jméno by si bez větších problémů vybavili i ti, kteří poezii příliš neholdují, není mnoho. V krátkém výčtu by se ale pravděpodobně objevil Josef Kainar, jehož popularitě značně pomohly i hudební texty, které proslavily takové hvězdy jako Vladimír Mišík, Michal Prokop, Eva Olmerová či Karel Plíhal. Kainar byl muž mnoha profesí, kromě psaní poezie a textů byl sám také hudebník, dramatik či například překladatel. A ačkoli od jeho smrti uplynulo už více než čtyřicet let, jeho dílo je stále živé.

Josef Kainar
Josef Kainar | Foto: Aktuálně.cz

Čest památce tohoto významného muže se rozhodli vyslovit tvůrci Divadla v Dlouhé, kteří zinscenovali Kabaret Kainar - Kainar. Autoři textu Jan Borna, Ilona Smejkalová, Miroslav Hanuš a Jaroslav Milfajt se pokusili zcela vyhnout jakýmkoli popisům životních eskapád, které by jistě vydaly na samostatné pojednání, a celý program důsledně zaměřili jen na Kainarovo umění.

Vzhledem k jeho širokému uměleckému rozpětí se pochopitelně nejedná o čistě literární zážitek; kromě básní a vizuálního ztvárnění některých textů bude tak mít soubor divadla příležitost uplatnit i své proslulé hudební nadání. Zazní totiž řada Kainarových původních písní i jím otextovaných skladeb jiných interpretů. Zpívat a hrát budou Michaela Doležalová, Ivana Lokajová, Lenka Veliká, Martin Veliký, Peter Varga, Martin Matejka, Pavel Tesař, Čeněk Koliáš a Jan Meduna.

Divadlo v Dlouhé (Dlouhá 39, Praha 1), premiéra v sobotu 24. 11. v 19. 00, první repríza v pondělí 26. 11. ve stejný čas.

 

Právě se děje

Další zprávy