Dějiny očima žen popsala vítězka Ceny Knižního klubu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 9. 2013 21:54
Literární cenu získal román Vladimíry Klimecké Druhý život Marýny G.
Vladimíra Klimecká
Vladimíra Klimecká | Foto: ČTK

Praha - Vítězem 18. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stala devětačtyřicetiletá Vladimíra Klimecká se svým románem Druhý život Marýny G. Její kronika velké valašské rodiny prochází polovinu 20. století a kolem čtyř ústředních hrdinek jdou československé dějiny od války přes osvobození, politické procesy, pražské jaro, normalizaci až téměř do současnosti. Mottem vítězného díla je fenomén ženství.

"Román Druhý život Marýny G. je psán výhradně z perspektivy žen - a ačkoli novely o čtyřech ženských osudech zachycují různá období lidského života i dějin, pokaždé hovoří o fenoménu ženství. Tyhle ženy jsou hrdinkami své doby. Bohyně našeho světa," řekla za pořadatele Denisa Novotná.

Foto: Aktuálně.cz

Porota román přirovnává k Žítkovským bohyním Kateřiny Tučkové. Díky autorčině výraznému talentu vzniká originální, přitažlivý obraz jednoho kraje, shodli se porotci soutěže. Novely o čtyřech ženských osudech se splétají do promyšlené románové struktury spojené jedním prostředím.

Literární cena Knižního klubu se zaměřuje na původní díla. Vítězi garantuje vydání a prémii sto tisíc korun. Do 18. ročníku bylo přihlášeno sto rukopisů. Žánrově byl zastoupen historický román, životopisný román, detektivka, sci-fi, antiutopie, společenský román z různých období 20. století či próza z vojenského prostředí. Do druhého kola se dostalo osm rukopisů.

Na základě doporučení poroty se nakladatelství rozhodlo vedle vítězného románu vydat novelu Superpérák scenáristy a překladatele Darka Šmída a historický román prozaika Miroslava Václavka Železné včely.

Vladimíra Klimecká (1964), matka tří dětí, pochází z Horní Bečvy a žije ve Vacenovicích u Kyjova. Vystudovala gymnázium, nyní pracuje ve státní správě. Psala povídky, knižně publikovala v 90. letech historický román Poturčenec.

Čtěte také
Holanec, Faust, Hitler. Herci tvoří historii bez klišé

Vloni získal cenu román Herci scénáristy a prozaika Václava Holance z prostředí velkého pražského divadla. Nositelkou ocenění je i zesnulá Hana Andronikova se Zvukem slunečních hodin (kniha posléze získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku) či Jiří Šulc, který byl oceněn za prózu Dva proti Říši. Jeho románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha se prodejem přes 30 tisíc výtisků řadí mezi české bestsellery.

 

Právě se děje

Další zprávy