Cenu Knižního klubu dostal příběh dívky žijící v Číně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
31. 8. 2011 16:44
Román Na řece spolu napsali manželé Hejzlarovi

Praha - Literární cenu Knižního klubu si letos odnáší autobiografický historický román Na řece od autorské dvojice Taj-ťün Hejzlarové a Josefa Hejzlara. Příběh o pětileté dívce žijící v Číně 30. a 40. let  - zároveň s oceněním - vstupuje na český knižní trh.

Výtvarnice a spisovatelka čínského původu Taj-ťün Hejzlarová se společně se svým manželem překladatelem a sinologem Josefem Hejzlarem stali první autorskou dvojicí, která ocenění v této soutěži získala. Zároveň letos zvítězili v konkurenci nejvyššího počtu přihlášených autorů. Letos obdrželi organizátoři celkem 244 rukopisů, tedy téměř trojnásobný počet ve srovnání s loňským rokem. Do druhého kola se nakonec probojovalo jen pět rukopisů, z nichž pak porotci určili vítěze.

"Autorské dvojici manželů Hejzlarových se podařilo skvěle zachytit na první pohled vzdálený svět čínské společnosti a kultury - rodinné a citové vazby však mají všeobecnou lidskou platnost, čtenáři se s postavami příběhu snadno ztotožní a pochopí jejich činy, motivace a problémy," zní verdikt.

Foto: Aktuálně.cz

Podobně jako v předešlých letech byl v letošním 16. ročníku soutěže žánrově zastoupen historický román, životopisný román, dobrodružný román, thriller, detektivka, pohádka, sci-fi i fantasy. V pětičlenné odborné porotě zasedli spisovatel Jaroslav Rudiš, prozaik Ivan Binar, filmová kritička Tereza Brdečková, literární historik Pavel Janáček a Jiří Seidl, místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Všechny zaslané rukopisy byly označeny pouze čísly. Porotci tak při výběru neznali jména autorů. Přesto se všichni shodli na jediném rukopisu. "U tohoto způsobu výběru bezezbytku platí pravidlo "padni komu padni". Rozhoduje pouze literární kvalita. Má ale i své nevýhody," řekl koordinátor Literárních cen Knižního klubu Jindřich Jůzl.

Připomněl také předminulý ročník soutěže, kdy si cenu vysloužila kniha Bílej kůň, žlutej drak. Za autorku díla byla tehdy považována dvacetiletá dívka vietnamského původu Lan Pham Thi, po čase se ale ukázalo, že knihu napsal jihočeský spisovatel Jan Cempírek. O mystifikaci při předávání ceny nic netušilo nakladatelství, hosté ani novináři. Vše vyšlo najevo až za několik týdnů.

Cena je udělována od roku 1996 a Knižní klub chce její pomocí podpořit domácí autory, kteří mají často potíže s uplatněním rukopisu v nakladatelstvích. "V Česku jsou udíleny desítky literárních cen, jen minimum z nich ale oceňuje publikace ještě nevydané," doplnil Jůzl. Oceněná práce má být podle něj hodnotným dílem, na něž se neklade požadavek komerční úspěšnosti. Kromě uvedení díla na trh získá vítězný autor také prémii 100 000 korun.

V minulosti se laureátem této ceny stali například spisovatelé Jan Poláček, Miroslav Stoniš nebo Jiří Šulc, autor úspěšného románu Dva proti Říši. V předchozím ročníku se po bok těchto literátů zařadil David Jan Novotný s knihou Sidra Noach.

Čtěte také:
Oceněná Vietnamka Lan Pham Thi se jmenuje Jan Cempírek

 

Právě se děje

Další zprávy