Dali cenu za výbuch, teď je vyslýchá policie

Radek Wohlmuth
7. 3. 2008 20:25
Po Ztohoven jdou na policii i porotci Ceny NG
Foto: Aktuálně.cz

Praha- Kriminalisté nezahálejí ani po tři čtvrtě roce od akce Mediální realita, při které loni v červnu v přímém přenosu České televize členové skupiny Ztohoven odvysílali záznam jaderného výbuchu umístěný do podkrkonošské krajiny.

Sedm členů tohoto umělecko-diverzního seskupení bylo obviněno ze šíření poplašné zprávy a hrozí jim až tři roky vězení. Zahájením procesu, který začíná už tento měsíc, případ ale nekončí.

Skupina za svou akci získala Cenu 333, kterou začala od loňského roku udělovat Národní galerie v Praze - a v tom je zřejmě problém.

Za mladé umělce ji v prosinci přímo na půdě galerie přebíral jejich právní zástupce. Už během ceremoniálu v nadsázce upozornil, že člověk, který souhlasí s trestným činem,  se sám trestného činu dopouští  a může být odsouzen až na rok nepodmíněně.

Foto: Ztohoven
Čtěte také:
Petice chce omilostnit skupinu Ztohoven
Za jaderný hřib jdou Ztohoven k soudu. Píše to i CNN
Po obvinění dostali Ztohoven za útok i Cenu NG
Stojí mezi procesem a oceněním. Jak Ztohoven?

Nad touto poznámkou se zřejmě zamyslela policie. A první výsledky jsou tady.

Podle exkluzivních informací Aktuálně.cz kriminální policie v pátek ráno telefonicky kontaktovala jednoho z porotců a pozvala ho na schůzku do své služebny poblíž Veletržního paláce. Důvodem je právě ocenění skupiny Ztohoven.

Z rozhovoru s policistou vyplynulo, že v pondělí se na stejné místo ve stejné věci dostaví další z porotců, a to přímo ředitel sbírky současného umění Národní galerie Tomáš Vlček.

Na začátku března iniciovala skupina pracovníků Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze elektronickou petici adresovanou prezidentovi republiky s žádostí o omilostnění členů skupiny.

Přestože autoři nezpochybňují fakt, že umělci neoprávněně nakládali s majetkem ČT, je otázka, zda nemůže být i jejich podpis hodnocen  jako souhlas s trestným činem.

 "Celá věc samozřejmě závisí na úrovni konkrétního posouzení, jestliže nějaká právní námitka ohledně udělení ceny vznikla, je věcí policie ji prošetřit. Já osobně se domnívám, že půjde jen o podání vysvětlení," komentuje další vývoj advokát Tomáš Krejčí.

"Nedokážu si představit, že by jak členové poroty, tak lidé, kteří se připojují k žádosti o milost a kteří v podstatě jen využívají petičního práva, mohli být skutečně za své činy trestáni."

Podpis pod petici už na internetu připojilo zhruba deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy