Ďáblova bible táhne. Jedná se o prodloužení výstavy

Jitka Gráfová
23. 10. 2007 10:10
Vstupenky na listopad se prodaly za hodinu
Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání
Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na výstavu Codex gigas Ďáblova bible, která se zabývá vznikem a osudy této monumentální středověké knihy, zavítalo od 20. září už 17 118 návštěvníků. O nečekaný zájem se dobře postarala Národní knihovna i média, která ji opatřila atraktivní story o vojenském doprovodu a spekulacemi, jestli ji vrátíme Švédům.

I proto teď může Kateřina Nováková z Národní knihovny prohlásit: "Čekali jsme velký zájem, ale počítali jsme s tím, že bude postupně klesat jako u jiných velkých výstav. Jenže neutichá." 

V pondělí začal předprodej na listopad  a za hodinu bylo téměř vyprodáno. "První polovinu měsíce si zájemci zarezervovali komplet, v druhé polovině listopadu ještě nějaké lístky zbyly. To ovšem neznamená, že by se na výstavu nikdo nedostal. Někteří lidé lístky vrací," dodává.

Lépe si středověkou práci prohlédnete v kopii na denním světle.
Lépe si středověkou práci prohlédnete v kopii na denním světle. | Foto: Ludvík Hradilek

Zároveň knihovna zavedla systém tzv. volných dnů, tedy úterý a soboty, kdy  si návštěvníci mohou přijít koupit vstupenku bez předešlé rezervace na internetu. Tyto dva dny jsou velmi oblíbené nejen mezi Pražany, ale také mezi turisty.

Knihovna už podnikla kroky k prodloužení výstavy. "Zaslali jsme žádost o prodloužení státní záruky na ministerstvo kultury a zjišťujeme šance u zástupců Švédské královské knihovny. Zatím jsme odpovědi nedostali, ale doufáme, že budou kladné," míní Nováková.

Vystavená bible láká především Čechy, tvoří tři čtvrtiny návštěvníků, zbytek zahraniční turisté. Je to přesně naopak než v barokních prostorech Klementina, kam se počítá knihovní sál, astronomická věž a zrcadlová kaple.

Nejvíc lidí loni navštívilo výstavu lucemburského umění Karel IV. císař z Boží milosti. Za devadesát pět dní ji v Obrazárně Pražského hradu vidělo 100 245 lidí. Celkový počet návštěvníků ale souvisí s délkou expozice.

Počet osob, jež mohou trezorovou místnost s megaknihou navštívit během jedné hodiny, je navíc limitován. Vstupenky na výstavu se prodávají na konkrétní hodiny kvůli ochraně Ďáblovy bible, pro kterou platí striktní dodržování teploty i vlhkosti vzduchu.

V ponurém osvětlení barokního sálu
V ponurém osvětlení barokního sálu | Foto: Ludvík Hradilek

Pro objednávky vstupenek je na webových stránkách Národní knihovny zřízen rezervační on-line systém. Základní cena vstupného je 100 korun, zlevněné vstupenky stojí 50 korun, děti do 10 let a handicapovaní mají vstup zdarma. 

Ďáblova bible - zvaná též Codex gigas, Liber pergrandis či Gigas librorum - je literární unikátem; ve středověku byla přirovnávána k sedmi divům světa. Měří 900 x 505 mm a váží 75 kilogramů.

Obsahuje 312 pergamenových fólií, tedy 624 stran. Soudí se, že k získání materiálu bylo zapotřebí kůží asi ze 160 zvířat.

Na straně 290 se nachází největší pozoruhodnost - je tu vyobrazena skoro půlmetrová barevná postava čerta.

Kniha obsahuje i magické zaklínací lékařské formule k zahánění padoucí nemoci, zimnice či k vypátrání zloděje.

Rukopis od té doby, co byl přivezen jako válečná kořist, opustil Švédsko jen dvakrát - v roce 1970 byl zapůjčen do USA, před osmi lety cestoval do Berlína.

 

Právě se děje

Další zprávy