Bělohlávek získal Gramophone Award, Oscara vážné hudby

Kultura Kultura
27. 9. 2012 16:51
Magdalena Kožená nominaci neproměnila
Foto: ČF

Praha, Londýn - Aktuálně nejznámější český dirigent Jiří Bělohlávek pomalu přebírá otěže České filharmonie, za své úspěšné tažení v čele Symfonického orchestru BBC ale získal další významné ocenění - Gramophone Award za nahrávku s nejlepším orchestrálním výkonem. Speciální historickou cenu pak obdržela deska Supraphonu se Smetanovou operou Má vlast nahraná v roce 1939.

Nejlepší orchestrální nahrávkou se stala deska s šesti symfoniemi Bohuslava Martinů, kde je dle recenzenta časopisu Gramophone Bělohlávkova práce podobně ladná a elegantní, jako byla hudba samotného skladatele.

Foto: Aktuálně.cz

„Válečné kousky trpícího exilového umělce jsou osobní a politické zároveň," vyjadřuje se Mike Ashman. „Bolest a tlak jsou zde jasně a skvěle vyjádřeny," dodává.

Sám Bělohlávek se slavnostního předávání nemohl zúčastnit, protože je právě zaneprázdněn svou zkouškami s Českou filharmonií. V děkovném videovzkazu však označil cyklus symfonií Bohuslava Martinů za jeden z nejvýznačnějších bodů šestiletého působení u Symfonického orchestru BBC. Poděkoval pak také nahrávací společnosti Onyx, díky níž mohla nahrávka „Martinů: The Six Sympnoies" proniknout k širšímu publiku.

Oceněna také protektorátní Má vlast

Speciální historickou cenu získala nahrávka „Václav Talich: Live 1939", kde dirigent z názvu desky vede interpretaci Smetanovy Mé vlasti v podání České filharmonie.

Foto: Aktuálně.cz

K nahrávce Supraphonu se váže zajímavá historie. Václav Talich ji nacvičil za necelé tři měsíce v době, kdy do Čech v roce 1939 vtrhlo hitlerovské Německo a ze země se stal protektorát Čechy a Morava.

„Tahle živá prezentace je není jen o hudbě, ale je výpovědí o lidech tragicky zachycených v době despotické okupace," píše Rob Cowan, proč právě tato deska byla oceněna. „Každou část doprovází mohutný potlesk a ve finále přijde opravdový příval, kde reakce haly naznačuje vzrušení srovnatelné s olympijským vítězstvím," dodává.

Za posledních šest let Supraphon získal Gramophone Award šestkrát. „Je to pro nás velká pocta, už když si uvědomíme, z jak obrovského množství nahrávek z celého světa se vybírá," řekla k ocenění ředitelka Supraphonu Iva Milerová.

Kožená nominaci neproměnila

V kategorii umělec roku pak byla nominována také mezzo-sopranistka Magdalena Kožená. V hlavní kategorii nicméně úspěšná nebyla, zvítězil Joseph Calleja z Malty. Svou nominaci neproměnil ani barokní soubor Collegium 1704, poslední z českých nominovaných.

Gramophone Awards pořádané stejnojmenným hudebním časopisem jsou ve světě vážné hudby jedním z nejprestižnějších ocenění a proto se také někdy označují jako Oskaři klasické hudby. Vítěze jednotlivých kategorií vybírají kritici časopisu Gramophone společně s dalšími významnými lidmi z hudebního průmyslu včetně prodejců, rozhlasových moderátorů i samotných muzikantů.

Tradičně se udělují koncem září v Londýně a udílí se již 35 let. Magazín klasické hudby Gramophone pak vychází už od roku 1923. Ceny se aktuálně udělují ve dvaceti vyhlášených kategoriích.

Jejich kompletní výsledky jsou k dispozici na oficiálních webových stránkách Gramophone Awards.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy