Švankmajer od státu dostal na nový snímek osm milionů

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 6. 2007 17:05
Filmaři si z fondu rozdělili 64 milionů korun
Švankmajerův film Šílení
Švankmajerův film Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - V Karlových Varech byly vyhlášeny výsledky druhého letošního kola žádostí o podporu vznikajících českých filmů. Rada státního fondu posoudila rekordních 120 projektů, podpořila z nich polovinu. 

Celkem rozdělila 64 milionů korun, k čemuž napomohla i mimořádná stomilionová dotace ze státního rozpočtu, kterou si filmaři vyjednali minulý rok právě v Karlových Varech.

Největší část si z ní ulomil Jan Švankmajer, který na psychoanalytickou komedii Přežít svůj život získal 8 milionů korun."Je to v podstatě o muži, který žije dvojí život - jeden v realitě a druhý ve snu. Chodí za psychoanalytičkou, která mu vysvětluje, co to znamená," řekl už dřív ceněný tvůrce.

Druhým nejvýše oceněným projektem je nový film Jana Hřebejka. Ten v září uvede do kin svého Medvídka a už se rozjíždí přípravy filmu U mě dobrý, na který získal 5 milionů korun.

Hřebejkův Medvídek
Hřebejkův Medvídek | Foto: 2media.cz

Po čtyřech milionech dostaly projekt Miry Fornayové Lištičky a snímek Chyťte doktora Martina Dolenského. Tři miliony si odnáší Zdeněk Troška na svou Nejkrásnější hádanku. Tři a půl milionu dostal i F. A. Brabec na adaptaci Máchova Máje.

Dva miliony pomohou k realizaci filmu Sabot dokumentaristy Filipa Remundy, po milionu získaly na nové filmy i dokumentaristky Erika Hníková a Lucie Králová, která ve Varech soutěží s filmem Ztracená dovolená.

Další projekty se dočkaly finančního navýšení: nejvýznamnější, třímilionová dotace šla na konto Deány Jakubiskové a velkofilmu Love Story Bathory. "Bylo to jedno z nejdelších rozhodování fondu," říká předseda rady Tomáš Baldýnský.

"Zajímalo nás finanční zdraví projektu, jestli ty peníze investujeme moudře," dodává s tím, že Love story Bathory se nakonec dočkala ocenění mimo jiné proto, že jde o v českých podmínkách nevídaný pokus o žánrový historický velkofilm.

Díky navýšení se posunou k realizaci i projekt Jana Němce Holka Ferrari Dino, který se odehrává v roce 1968, Trajkovova Josefova cesta a Květy sakury Ivana Vojnára. Grantová komise podpořila i krátkometrážní projekty, mimo jiné Martina Řezníčka, Kristiny Dufkové či Otakára Schmidta.

Vorlův Gympl
Vorlův Gympl | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dalším projektům pomohly rozdělené finanční částky v cestě za diváky. Grantová komise podpořila mimo jiné distribuci zmíněného Hřebejkova Medvídka či Vorlova Gymplu; 1,5 milionu korun dostal zlínský filmový festival, o řád nižší částky získaly festivaly Mezipatra, Famufest či Novoměstský hrnec smíchu.

Komise zveřejnila i zamítnuté projekty. Znovu se podpory nedočkal tvůrce Snowborďáků Karel Janák s romantickou komedií Láska za milion, podporu nedostaly ani Bařinovy Bobule či Vorlíčkova Saxana - veletrh strašidel.

Komise rozdělila částky v řádu statisíců i na vývoj scénáře. V nejbližší době tak vzniknou mimo jiné adaptace Urbanova Sedmikostelí či ceněné Paměti mojí babičce od Petry Hůlové.

Uzávěrka dalšího kola je tradičně na podzim.  Pokud se filmaři nedočkají další mimořádné dotace ze státního rozpočtu, o které nerjspíš budou znovu jednat na čtvrteční schůzce v Karlových Varech, bude grantová komise příští rok hospodařit s výrazně nižší částkou kolem 58 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy