Hynku, Viléme, Jarmilo, volá F.A. Brabec

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 3. 2007 16:00
Praha - Slavná báseň českého romantika Karla Hynka Máchy poprvé ožije na plátně ve filmu F. A. Brabce.

S filmovou adaptací Erbenovy Kytice zaznamenal v roce 2000 režisér značný divácký ohlas: vidělo ji víc než 600 tisíc diváků. Část kritiky ovšem vyčítala Brabcovi zálibu v efektnosti.

Máj bude podle tvůrců taktéž natočený "okouzlenýma očima třetího tisíciletí", zároveň ho označují za celovečerní film pro celou rodinu. Dialogy by měly být současné, ne tedy ve verších. Nad nimi se ponese hlas vypravěče.

Kytice
Kytice | Foto: Aktuálně.cz

Máj, v němž se česká poezie odtrhla od obrozenectví a provinčnosti k lidské tragice,  je nedějovou básní, která přitom více méně věrně přepisuje skutečný příběh otcovraha Hynka z 7. května 1774. Hynkův otec nepřál jeho milostnému vztahu s dcerou kováře a Hynek se vzájemný konflikt rozhodl řešit násilím. Otce zavraždil a vysloužil si trest smrti lámáním v kole.

"Prioritou jsou pro nás hlavní postavy Vilém a Jarmila. Až najdeme představitele pro tyto postavy, dokončíme i zbytek obsazení," říká producent Miloš Remeň. Představiteli Viléma a Jarmily se navíc mohou stát zcela neznámí herci, kteří vzejdou z víkendového castingu.

František chce mladé lidi a neokoukané tváře," dodává Miloš Remeň, producent Brabcova filmu. Podle něj jsou známá už i některá slavnější jména obsazení filmu, zatím je tvůrci nechtějí prozrazovat.

Infobox

CHCETE HRÁT VE FILMU?

  • Představitelé hlavních rolí
    v novém Brabcově filmu by
    měli být ve věku 15 až 20 let.
    Konkurz proběhne v neděli
    25. března od 9  do 18 hodin
    v agentuře Locall casting '
    (Máchova 21, Praha 2)

Ani dobu, do které bude Máj zasazen, nechtějí tvůrci definovat přesně. "Příběh se odehrává kdysi dávno - a proto ani kostýmy, masky či dekorace nebudou přesně zařazeny. Vlastně by nás to při strhujícím obrazovém vyprávění nemuselo nijak zvlášť zajímat."

Natáčet se začne, jak jinak, v máji. "V květnu máme asi šest dní, hlavní část natáčení proběhne v létě. Plánujeme i zimní dotáčku," říká Remeň. Produkce filmu se jen bojí problémů se současným nevyzpytatelným počasím.

Natáčet se bude kolem Prahy - Bezděz, Litoměřicko, Český ráj. "Také nás čeká několik dnů trikového natáčení v ateliérech," dodává producent.

Poté bude následovat postprodukce - mnohé scény se budou dokončovat digitálně za pomoci počítačové grafiky.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film

Brabec nový film připravuje se svým obvyklým štábem - návrhy kostýmů má na starosti tradičně Brabcova manželka Jaroslava Pecharová. V minulosti Brabec spolupracoval i s architektem Jindřichem Goetzem a hudebníkem Janem Jiráskem.

Kameraman F. A. Brabec začal režijní kariéru v roce 1996 Králem Ubu. Následovala Kytice, Krysař a před třemi lety detektivka Bolero. Máj má premiéru plánovanou na jaro 2008.

F. A, Brabec se letos vrátil i ke své kameramanské dráze, nasnímal filmy Bestiář Ireny Pavláskové či Jakubiskovu Bathory.

Máj hodlá do kin přitáhnout podle odhadu distributora minimálně 200 tisíc diváků. "Návštěvnost se těžko odhaduje, mohlo by to být i půl milionu diváků, ale budeme šťastní za každého," plánuje Remeň.

 

Právě se děje

Další zprávy