Příští ročník Eurovize se uskuteční ve švýcarské Basileji

ČTK ČTK
30. 8. 2024 6:53
Příští ročník Eurovize se uskuteční ve švýcarské Basileji

Dějištěm mezinárodní písňové soutěže Eurovize bude v květnu 2025 švýcarské město Basilej. V pátek to oznámili organizátoři. Alpské zemi pořadatelství připadlo díky vítězství zpěváka Nema v letošním finále, které se konalo ve švédském Malmö.

Vedle Basileje se do výběru dostala ještě Ženeva. Pořadatelé z Evropské vysílací unie, jež sídlí právě v Ženevě, nakonec zvolili město na hranicích s Německem, někdy označované za kulturní metropoli Švýcarska.

Rada basilejského magistrátu rozhodnutí přivítala. Město si od události slibuje značný ekonomický přínos, zároveň však bude muset vyhovět požadavkům vysílací unie a podílet se na nákladech částkou v řádu desítek milionů eur. Dle odhadů vysílací unie letošní soutěž vidělo 160 milionů diváků v televizi a dalších 80 milionů lidí na serveru YouTube. Hodnota prodané reklamy spojené s Eurovizí dosáhla odhadem 805 milionů eur, což je více přes 20 miliard korun.

Hudebníci vybraní jednotlivými zeměmi se v Basileji představí od 13. do 17. května příštího roku. Švýcarsko uspořádá patrně nejsledovanější mezinárodní písňovou soutěž světa potřetí v historii. Vůbec první ročník Eurovize se roku 1956 konal ve městě Lugano, podruhé země hostila tuto show v roce 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy