N.W.A. udělali z protestu proti policejní brutalitě byznys

David Kořínek
21. 8. 2015 11:00
Ze snímku Straight Outta Compton se během prvního víkendu v amerických kinech stal trhák. Policie přitom kvůli premiéře posilovala hlídky. Kritici snímku vyčítají zamlčená místa ze života Dr. Dre.
Raper a producent Dr. Dre je jedním z nejbohatších lidí na této planetě.
Raper a producent Dr. Dre je jedním z nejbohatších lidí na této planetě. | Foto: YouTube

Los Angeles – Uplynulý víkend vstoupil do amerických kin snímek Straight Outta Compton mapující počátky hiphopové kapely N.W.A (Niggaz Wit Attitudes), která se proslavila na přelomu 80. a 90. let především kritikou policejní brutality proti černošské komunitě. Nejen policie tak v souvislosti s premiérou posílila bezpečnostní opatření.

„Některá kina se obávala násilností. Místo nich však došlo jen na nekonečné fronty na lístky a obrovské zisky,“ shrnula pro CNN situaci moderátorka Ashleigh Banfieldová.

Jen za první víkend v amerických kinech film vydělal 56 milionů dolarů, tedy více než 1,3 miliardy korun. Stal se tak nejúspěšnější filmovou novinkou uplynulého týdne. Společnost Universal Pictures, která za filmem stojí, přitom očekávala za první víkend zisk maximálně mezi 30 a 50 miliony dolarů.

Posílená bezpečnost

V posledních měsících USA zasáhlo několik vln protestů černošského obyvatelstva proti policejní brutalitě a rasismu. Důvodem bylo několik ne zcela jasně vysvětlených úmrtí černochů při zadržování policií.

Skupina N.W.A přitom svou kariéru založila na odporu k bezpečnostním složkám a kritice policejní brutality. Kapela položila v devadesátých letech základ takzvaného gangsta rapu. Jednou z jejích nejslavnějších skladeb je singl Fuck Tha Police.

Některá kina tak podle amerických deníků na den premiéry posílila ochranku. Společnost Universal přislíbila vybraným kinům náklady na posílení ostrahy proplatit, i když doufala v klidný průběh premiéry, která se během víkendu konala hned v 2751 kinech napříč Spojenými státy.

Počty během víkendu navýšily i hlídky losangeleské a newyorské policie. Konkrétní způsob posílení hlídek byl přitom na jednotlivých lokálních velitelích. „Je na divizích, zda nasadí více policistů v civilu, nebo posílí uniformované hlídky,“ řekla deníku New York Post mluvčí policie.

Premiéra se obešla bez jakýchkoliv komplikací.

Zamlčená místa

Kritika se na autory filmu však snesla za něco zcela jiného. Ve filmu popisujícím vzestup N.W.A úplně chybí zmínka o několika případech násilí na ženách, kterého se dopustil jeden z členů skupiny s pseudonymem Dr. Dre.

Zmapované jsou přitom tři případy, kdy raper a producent Dr. Dre napadl ženu; poprvé to byla zpěvačka Tairrie B, následně moderátorka Dee Barnes a naposled jeho tehdejší partnerka, raperka Michel’le. Všechny incidenty proběhly v 90. letech.

Největší mediální pozornosti se dostalo incidentu s Dee Barnes. Ve svém singlu Guilty Conscience o něm rapoval i nejslavnější bělošský raper Eminem ("You’re gonna take advice from somebody who slapped Dee Barnes?”)

Že se ani jeden ve filmu neobjevil, je vcelku pochopitelné. Jedním z výkonných producentů filmu byl sám Dr. Dre. Poněkud pokrytecké to však je v porovnání s lehkým moralizováním kolem smrti rapera Eazy-E na AIDS, která ve filmu zachycena je, upozorňují americká média. 

V posledních měsících se v USA řeší řada kauz kolem násilí na ženách ze strany slavných osobností, například herce Billa Cosbyho, boxera Floyda Mayweathera nebo hráče amerického fotbalu Raye Rice.

 

Právě se děje

Další zprávy