Nejlepším českým dokumentem je snímek natočený foťákem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 10. 2011 21:22
Martin Mareček sledoval dva české experty v Zambii
Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Cenu za nejlepší český dokumentární film 2011 na festivalu v Jihlavě převzal režisér Martin Mareček za snímek Pod sluncem tma. Snímek je konfrontací různých světů a přístupů k životu postavené na příběhu dvou českých expertů na rozvojovou spolupráci a venkovanů v Zambii.

Stejně jako dalších 11 z 15 soutěžních snímků sekce Česká radost měl premiéru právě na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. nový film autora (anti)automobilistického Auto*matu navíc získal i cenu diváků. Jde o první český film pořízený fotoaparátem - malý, intimní a vzniklý ve skromných podmínkách.

Čtěte také: 
Blog Kamila Fily z letošního festivalu najdete zde
Speciál k letošnímu festivalu najdete zde
Nadcházející jihlavský festival nechal zmizet Prior
Jihlava není festival, kam se jezdí ukázat zlatá mládež
Vyspala by ses s Arabem, zeptá se jihlavský festival

Na festivalu byly předány ceny v celkem deseti kategoriích. Už při zahájení přehlídky získal Cenu Respektu za nejlepší televizní nebo on-line reportáž reportér České televize Filip Černý za reportáž o tunelování při stavbě obchvatu Prahy. Držitelem Ceny HBO (a tím i peněz na natočení filmu) se stala Dagmar Smržová za námět na snímek Příběh lásky.

Cenu za přínos světovému filmu převzal italský režisér Vittorio De Seta. Cena pro nejlepší světový dokumentární film v sekci Opus Bonum poputuje do Belgie tvůrcům snímku Ztracená země; cenu za nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy v sekci Mezi moři si odváží Salome Džaši z Gruzie za film Bakhmaro.

Vyhlášením výsledků a předáním cen vítězům v jednotlivých sekcích 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů oficiálně skončil. Projekce budou pokračovat ještě v neděli. Festival se v Jihlavě konal od 25. října.

Stále prestižnější akce láká na jména předních dokumentaristů, ale i experimentálních filmařů či tvůrce televizních pořadů. Rozšiřuje záběr natolik, že se stává atraktivní nejen pro úzce vyhrazenou skupinu diváků. Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě divákům představila letos 229 filmů ze 41 zemí. Organizátoři je vybrali z více než 2500 přihlášených snímků. Více než 20 z nich bylo uvedeno ve světové premiéře.

Přehlídku zahájil unikátní český projekt s názvem 24, na němž se potkalo 24 předních českých režisérů. Tři filmařské generace reprezentovali jak ve filmu, tak na pódiu například Jiří Krejčík, Drahomíra Vihanová, Helena Třeštíková, Miroslav Janek, Linda Jablonská nebo Vít Klusák.

Novými sekcemi festivalu se staly ZOON Politikon (Země česká, domov můj) a také Radiodokument. Novým festivalovým prostorem pak divadlo Diod, které vzniklo rekonstrukcí bývalého kina Sokol.

Promítalo se také v obou sálech kina Dukla a Domu kultury odborů a ve vybraných jihlavských domácnostech. Pozornost médií upoutal požár v divadelním stanu, naštěstí při něm nebyl nikdo zraněn.

Podruhé se do Jihlavy sjeli zástupci festivalů z Košic, Benátek, Nyonu, Istanbulu, Ann Arboru, Palm Springs a Toronta, aby v rámci dílny Festival Identity diskutovali nad tématy, která je spojují i rozdělují, a navazovali nové kontakty.

"Festival potvrdil velký divácký zájem o dokumentární filmy i schopnost dokumentů reflektovat dění kolem nás ve velké pestrosti témat osobních i globálních," říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

 

Právě se děje

Další zprávy