Návraty legend: Indiana Jones, Bond, Rambo a spol.

Kamil Fila Kamil Fila
25. 12. 2008 11:15
Letošní rok se nejvíc ohlížel do 80. a 90. let

Los Angeles - Hollywood letos globálně zásoboval kina pokračováními a remaky starších úspěšných filmů a tento trend ani do budoucna neslábne, i když ne vždycky se zdánlivá sázka na jistotu povede.

Osudové osmičky

  • Světová kinematografie přišla v září 2008 o jednu ze svých legend. Po osmiměsíčním boji podlehl americký herec Paul Newman rakovině plic. Hvězdě filmů, jakými jsou Podraz, Kočka na rozpálené plechové střeše, Hombre, Frajer Luke, nebo Butch Cassidy a Sundance Kid, bylo 83 let.

Na příštích několik let je zveřejněno více než 50 dalších různých pokračování a předělávek. Mezi nimi například trojka Krotitelů duchů, čtyřka Policajta z Beverly Hills či nové verze Robocopa, Rudé Sonji, Conana a Tarzana.

V roce 2008 se nejvíc mluvilo o čtvrtém dílu Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky. Na filmu se po dlouhých devatenácti letech sešli jak představitel hlavní role, Harrison Ford, tak režisér Steven Spielberg a producent George Lucas.

Indiana Jones a království křišťálové lebky
Indiana Jones a království křišťálové lebky | Foto: Aktuálně.cz

Hrdina zestárl a děj se tento věkový posun snaží reflektovat. Snímek zároveň tematicky i stylově napodobuje 50. léta plné americké paranoie z komunismu a mimozemských invazí.

Indy čtyřka se zařadil mezi nejúspěšnější filmy roku. Celosvětově vydělal 785 milionů dolarů a druhý, v USA s 317 miliony skončil třetí. Předběhl jej Iron Man a Temný rytíř, největší filmový fenomén roku 2008. Ohlasy na Jonese byly vesměs pozitivní, někteří fanoušci nicméně byli zklamáni posunem poetiky snímku oproti původní trilogii. V Česku měl Indiana Jones 4 premiéru 22. května.

Recenze: Indy si oprášil klobouk a mrká na nás

Dalším filmem, o němž se letos napsalo nejvíce, byla bondovka Quantum of Solace. Po úplném a kontroverzním restartu celé série v roce 2006 s Casino Royale, se čekalo, jak se bude drsnější a "realističtější" Bond vyvíjet dál.

Quantum of Solace
Quantum of Solace | Foto: archiv

Quantum of Solace, jež mělo premiéru 6. listopadu, přineslo Bonda, který již vůbec nepřipomíná hrdinu z filmů s Rogerem Moorem a Piercem Brosnanem, ale blíží se ranému Connerymu a "náhradníkovi" Timothy Daltonovi. Spojuje v sobě původní charakteristiky z knih Iana Flemminga, aktuálních hitů s Jasonem Bournem a designérsky vybroušenou abstraktní estetikou.

Craigovo výrazně fyzické pojetí Bonda se obecně velmi líbí mladé generaci diváků, starší diváci na něj reagují zdrženlivěji. Jaký bude třetí film s Craigem v roli Bonda, záleží výrazně na konečné účetní bilanci. Poslední snímek s Bondem měl astronomické náklady a jeho dosavadní celosvětové tržby pod půl miliardy dolarů stále nejsou dostatečné.

Recenze: Alfa samec James Bond se mstí konvencím série 

Rambo
Rambo | Foto: Bioscop

Filmový rok 2008 měl vůbec mnoho filmových hitů a návratů. S odstupem času již poněkud zapadl čtvrtý díl Ramba se Sylvestrem Stallonem. Přestože se film velmi líbil mladším i starším fanouškům, ukázalo se, že jde o poměrně úzkou cílovou skupinu, která celosvětově přinesla do pokladen kin „pouhých" 113 milionů dolarů.

Recenze: Čtvrtý Rambo zaslouží metál za brutalitu a poctivost

Sex ve městě
Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz

Téměř čistě pánská akční zábava zkrátka tolik netáhne, Naopak dámské jízdy v kinech letos nasadily producentům brouka do hlavy. Nemělo by být více filmů jako Sex ve městě? I tady se jedná o návrat k dílu, které by již mělo mít svá nejlepší léta za sebou. Jenomže partička rozmazlených bohatých neurotiček, kterým už jde méně o sex a více o lásku, vymámila z peněženek divaček a jejich občasných pánských doprovodů po celém světě 415 milionů.

Recenze: Sex ve městě ve filmu: Pan Božský a hodně velká šatna

Já, legenda
Já, legenda | Foto: Aktuálně.cz

Za návrat osvědčené značky by se dala pokládat i volná adaptace sci-fi hororového románu Já, Legenda s Willem Smithem, která celosvětově utržila 585 milionů dolarů. Kdo si dnes vzpomene na dřívější filmy podle s tejného námětu s Vincentem Pricem a Charltonem Hestonem? Hitovka se Smithem nicméně patří k nejkontroverzněji hodnoceným filmům roku, zvláště kvůli zakončení, jež neladí ke zbytku snímku.

Recenze: Sci-fi s Willem Smithem se legendou nestane

Letopisy Narnie: Princ Kaspian
Letopisy Narnie: Princ Kaspian | Foto: Walt Disney Studios

Rok 2008 přinesl i komerční propadáky a zklamání.  Jedním z největších byl v červnu druhý díl Letopisů Narnie s podtitulem Princ Kaspian. Film s astronomickými náklady hodně přes čtvrt miliardy, topornými hereckými výkony a vůbec podivným odérem umělosti.

Tržby byly nakonec daleko za očekáváním (celosvětově 420 milionů) a vypadá to, že možná nikdy nevzniknou další díly, protože suma nutná k zarovnání investicí je nejméně půl miliardy. Situace u Narnie je oproti Bondovi horší v tom, že byla již stažena z kin a zachránit ji může pouze distribuce na DVD a Blue-Ray.

Recenze: Narnie č. 2 zesiluje kýčovitost a militantnost ságy 

Akta-X: Chci uvěřit (premiéra filmu)
Akta-X: Chci uvěřit (premiéra filmu) | Foto: Reuters

Jako naprosté fiasko skončil druhý celovečerní film Akta-X: Chvi uvěřit, který dokázal vyčerpání tématu paranormality, scenáristy a režiséra Chrise Cartera i hlavních představitelů, Davida Duchovnyho a Gillian Andersonové, ve rolích agenta Muldera a Scullyové. Celosvětové tržby pouhých 78 milionů a téměř žádná pozitivní kritika.

Recenze: A pak měli Mulder a Scullyová sex. Toť vše.

Star Wars: Klonové války
Star Wars: Klonové války | Foto: homepage

Jako neúspěch lze označit i 3D animovaný celovečerní film Star Wars: Klonové války, jenž smutně završil proces zdětinšťování celé série. Náklady nebyly zveřejněny, ovšem tržby 65 milionů jsou zhruba desetinové oproti hraným filmům ze světa Star Wars.

Recenze: Klonové války cílí na batolata vychovaná Playstationem 

 

Právě se děje

Další zprávy