Moskevský soud odsoudil producenta filmu Leviatan k 8,5 rokům ve vězení

AFP
před 4 hodinami
Moskevský soud odsoudil producenta filmu Leviatan k 8,5 rokům ve vězení

Moskevský soud toto pondělí odsoudil filmového producenta Alexandra Rodňanského v nepřítomnosti k 8,5 rokům vězení za údajné šíření lží o ruské armádě. Informovala o tom agentura AFP. Třiašedesátiletý producent se narodil v ukrajinském Kyjevě, většinu života ale strávil v Rusku, kde produkoval mnoho televizních seriálů nebo také filmy Jelena, Leviatan a Nemilovaní, které natočil oceňovaný režisér Andrej Zvjagincev. Poslední dva byly nominovány na Oscara pro nejlepší cizojazyčný snímek. Leviatan získal Zlatý glóbus, Nemilovaní obdrželi cenu poroty na festivalu ve francouzském Cannes.

Rodňanskij krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 emigroval a od té doby z exilu tvrdě kritizuje Rusko na sociálních sítích. Už na podzim téhož roku jej tamní ministerstvo spravedlnosti zařadilo na seznam takzvaných zahraničních agentů stejně jako další umělce, kteří se postavili proti válce. Nyní byl Rodňanskij odsouzen v nepřítomnosti, což znamená, že půjde do vězení a bude zatčen, pokud někdy znovu vstoupí na ruské území.

"O válce píšu prakticky denně od 24. února 2022 a budu to dělat dál. Žádný soud mi nezabrání dál říkat, co si myslím, a dělat to, co dělám celý život: točit filmy," reagoval producent na sociální síti Telegram.

 

Právě se děje

Další zprávy