Koncerty 2007: Zastaví se i čerstvé zboží

2. 4. 2007 9:00
Česko má odér místa pro pozapomenuté kapely ze Západu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rok 2007 by částečně mohl narušit pověst Česka coby koncertní štace, kam se jezdí pro peníze nevyřáděných fanoušků.

Pro management velkých hvězd jsme pořád malá a ekonomicky slabá východoevropská země, takže na koncerty nejnovějších objevů americké a britské scény musíme dál jezdit do Německa a Rakouska. Jsou ale interpreti, kteří mají záchvěvy vrátit se na vrchol nebo ze svého jména ještě vytěžit, co se dá; a ti si na nás s comebackovým turné vzpomněli.

V září se do Prahy chystají The Police. Legendární rocková kapela se po víc než dvaceti letech vrací na pódia a za jednu ze zastávek světového turné si vybrala pražskou Sazka Arénu. Domácí promotér vystoupení tria se Stingem v čele nechce zatím potvrdit, ale datum 16. září je na oficiálních stránkách kapely.

Do Brna se po "kokosovém" pádu Keitha Richardse dostaví Rolling Stones. Kvartet, který je živou historií rock´n´rollu, příznivcům splatí dluh z minulého roku: kvůli kurióznímu zranění kytaristy museli program části evropského turné Bigger Bang Tour odložit. Teď 22. července přehrají na Moravě největší hity a písně z posledního alba a Brnu nabídnou největší koncertní událost roku.

Mezi návraty počítejme vystoupení George Michaela 2. června na Strahově. Nejhranější umělec britských rádií za posledních dvacet let rekapituluje; před Vánocemi vydal kompilaci největších hitů, která završuje čtvrtstoletí popsoulové dráhy a víc než 85 milionů prodaných desek. Jeho sladké balady si určitě najdou dostatek českých fanoušků.

Ve slavné sestavě druhé fáze Phil Collins, Mike Rutherford a Tony Banks dorazí 20. června do Prahy kapela Genesis. Je to první turné po patnácti letech; původně se počítalo se i zpěvákem Peterem Gabrielem, ale ten odmítnul. Ve chvíli, kdy poprocková trojka po celém světě vzpomíná, raději se věnuje vlastní kariéře a práci v labelu Real World, který vydává a propaguje etnickou hudbu.

Foto: Aktuálně.cz

Česko uslyší i hlasy, které znějí současněji a věrněji reprezentují hudební trendy na západ, sever i jih od nás. V tomto ohledu bude největší poznost soustředěná na pražské Divadlo Archa. V červnu tu předběžně počítají s příjezdem The White Stripes, duem s nadsázkou i láskou spojujícím americký blues, country a rock. Přivezou k nám čerstvě vylisovanou desku Icky Thump.

Novým diskem se v 12. července budou v Arše chlubit i CocoRosie. Sestry Sierra a Bianca Casadyovy v půli dubna vydávají třetí desku The Adventures of Ghosthorse and Stillborn, na které velmi jednoduchými zvuky, tóny, operním zpěvem i hiphopovým vyprávěním získávají poetické nálady.

Generačně i stylově spřízněnou umělkyní je stejně podivná Joanne Newsom, dívka s harfou a příběhy o medvědech, andělech a rodné farmě. Bude nám je vyprávět v září (termín je ještě v jednání). Její freak folk na albu Ys položil na lopatky většinu zahraničních hudebních médií, která mu ve výročních anketách loni přisoudila přední místa. S návštěvou tří dam k nám přijíždí skutečně umělci reflektující a představují to současné.

Foto: marilynmanson.com

Při velkých stadionových koncertech si pak přijdou na své všechny generace: ti nejmenší můžou 3. dubna v Praze a o čtyři dny později v Ostravě uctívat Billa, Toma, Georga a Gustava neboli německý postpunk pro teenagery schovaný pod název Tokio Hotel. Naváží a kvalitou je jistě předčí emorockové modly My Chemical Romance.

Pro střední generaci tu jsou Faithless v T-Mobile Areně, Kosheen na dvou koncertech v Roxy, Placebo a I AM X v Brně, Linkin Park v Sazka Areně, Chemical Brothers v Malé sportovní hale a Tori Amos v Kongresovém centru. Pro otrlejším nabídne nové album Eat Me, Drink Me i Marilyn Manson, o kterém se říká, že miluje Satana a seriál Scooby Doo.

Vyloženě vzpomínkový bude dnešní koncert Joan Baez v Lucerně, Bryana Ferryho tamtéž a Robera Waterse 13. dubna v Sazka Areně. Pro milovníky metalu budou hrát Iron Maiden, Ozzy Osbourne s Korn a ZZ Top.

Foto: Reuters

Hlavně léto bývá pro mnohé příležitostí, jak se seznámit s aktuální tvorbou domácích a zahraničních interpretů. Nejzajímavější program zatím představil festival Rock for People, který se kvůli kapacitě stěhuje do Hradce Králové a možná tím částečně změní pověst pivního tábora s účastí všech českých kapel.

Jeho návštěvníkům přijede letos zahrát americká kytarovka The Killers, britský producentský projekt Basement Jaxx a švédský postpunk The Hives.

Colours of Ostrava nabídnou oblíbeného Gorana Bregoviče s kapelou, na SázavaFest přemístěného do Kácova míří Skye, bývalý hlas Morcheeby, která ale české festivaly objíždí pravidelně.

Foto: Universal

Pokus o velký český open air, který by mohl konkurovat gdyňskému Heineken Open´er Festival (letos tam hrají Björk, Bloc Party, Muse, Sonic Youth, LCD Soundsystem, Groove Armada) nebo budapešťskému Szigedu (Nine Inch Nails, The God, The Bad and The Queen, Mika, Pink), skončil nezdarem.

Ambiciózní akce Love Planet po loňském přesunu z Tábora do Prahy definitivně skončila a nic podobného letos už ani silní promotéři jako Interkoncerts a D Smack U nechystají.

Bohužel, velké a kvalitně obsazené festivaly budeme muset hledat mimo Českou republiku i v létě 2007.

 

KONCERTY 2007:

2. dubna 2007 - JOAN BAEZ - Praha, Lucerna

3. dubna 2007 - TOKIO HOTEL - Praha, Sazka Arena

7. dubna 2007 - TOKIO HOTEL - Ostrava, ČEZ Arena

10. dubna 2007 - FAITHLESS - Praha, T-Mobile Arena

13. dubna 2007 - ROGER WATERS - Praha, Sazka Arena

22. dubna 2007 - KOSHEEN - Praha, Roxy

27. dubna 2007 - LISA GERRARD - Praha, Divadlo Archa

9. května 2007 - I AM X - Brno, Majáles

14. května 2007 - BRYAN FERRY - Praha, Lucerna

Červen 2007 - WHITE STRIPES - Praha, Divadlo Archa

2. června 2007 - GEORGE MICHAEL - Praha, Strahov

3. června 2007 - MY CHEMICAL ROMANCE - Praha, Veletržní palác

5. června 2007 - PLACEBO - Brno, Hala Vodova

6. června 2007 - IRON MAIDEN - Ostrava, Stadión Bazaly

12. června 2007 - LINKIN PARK - Praha, Sazka Arena

13. června 2007 - MARILYN MANSON - Praha, Veletržní palác

14. června 2007 - LAURIE ANDERSON - Praha, Kongresové centrum

18. června 2007 - ZZ TOP - Liberec, Tipsport Arena

20. června 2007 - GENESIS - Praha, Strahov

21. června 2007 - TORI AMOS - Praha, Kongresové centrum

26. června 2007 - OZZY OSBOURNE - Praha, Sazka Arena

4.-6. července 2007 - THE KILLERS, BASEMENT JAXX, THE HIVES Rock for People, Hradec

12. července 2007 - COCOROSIE - Praha, Divadlo Archa

12. července 2007 - GORAN BREGOVIĆ - Colours of Ostrava

22. července 2007 - THE ROLLING STONES - Brno, Výstaviště

2.-.8. srpna 2007 - SKYE - SázavaFest, Kácov

10. srpna 2007 - CHEMICAL BROTHERS - Praha, Malá sportovní hala

Září 2007 - JOANNA NEWSOM - Praha, Divadlo Archa

16. září 2007 - THE POLICE - Praha, Sazka Arena

 

Právě se děje

Další zprávy