Jatka78 slaví deset let. Švédové přivezli inscenaci s hudbou kapely Beirut

ČTK ČTK
11. 9. 2024 10:53
Jubilejní desátou sezonu zahájilo pražské divadlo Jatka78 toto úterý světovou premiérou inscenace A Study of Losses od švédského souboru Kompani Giraff. Doprovází ji původní hudba americké indie-folkové kapely Beirut.
Inscenaci švédských Kompani Giraff doprovází hudba kapely Beirut.
Inscenaci švédských Kompani Giraff doprovází hudba kapely Beirut. | Foto: Sören Vilks

Novinku v režii Viktorie Dalborg volně inspirovala kniha Seznam několika ztrát od německé autorky Judith Schalansky. Vychází z hravé představy, že vše, co se v dějinách na Zemi ztratilo a zmizelo, si našlo cestu na Měsíc. Včetně čtyř cirkusových umělců a několika obyčejných předmětů. A Study of Losses mohou Pražané vidět do sobotního večera, vstupenky jsou ještě v prodeji.

Švédský novocirkusový soubor Kompani Giraff vznikl roku 2015. Má tři umělecké ředitele a vytváří představení založená na poetických příbězích či vášni pro magii, kterou hledá v každodenních situacích.

Třiačtyřicetileté německé spisovatelce a grafičce Judith Schalansky česky vyšly knihy Atlas odlehlých ostrovů a Žirafí krk. Seznam několika ztrát se v němčině objevil roku 2018. "Román ve stylu magického realismu zobrazuje život a dějiny jako sérii ztrát a mizení. Říše se rozpadají, budovy se mění v ruiny, kulturní artefakty jsou zničeny, zvířata čelí vyhynutí. Většina ztrát nám zůstává skrytá. Myslíme si, že sledujeme historii, ale v podstatě jde jen o to, co se dočasně uchovalo v obrovském moři ztrát," uvádějí tvůrci dramatizace.

"V představení zkoumáme apokalyptická témata ztrát a zmizení z knihy Judith Schalansky cirkusovým a metaforickým jazykem," doplňuje režisérka Viktoria Dalborg. "Scéna je zasazena do zaniklé krajiny, kde se účinkující a každodenní předměty objevují v prostředí zkroucených ruin. Skvělá hudba Beirut se stala základem představení, posiluje jeho atmosféru a oslavuje krásu života," myslí si. Frontman kapely Zach Condon složil k projektu 18 písní, které vydá jako samostatné album.

Hostováním švédského souboru začala desátá sezona scény sídlící v holešovické tržnici, která se zaměřuje na nový cirkus, tanec a neverbální či alternativní divadlo. Od tohoto týdne lze ve zdejší galerii také vidět výstavu malířky Nikoly Kopp Lourkové nazvanou Option.

Hned 17. září čeká Jatka78 další premiéra. V inscenaci nazvané Tepy čar mladý taneční soubor Manus Art Collective propojí tanec s živou hudbou zpěvačky a producentky Never Sol a kresbou výtvarníka Lukáše Musy Musila.

Cirk La Putyka uvede 27. září premiéru inscenace Hey, Earth, která se odehrává v postapokalyptickém světě. Inspiraci čerpá z románů Mechanický pomeranč, 1984 nebo Cesta, stejně jako třeba ze sportovních zápasů.

Hned následující den Studio Jantar s mladou generací herců představí nové pojetí klasického tématu v inscenaci nazvané Ve jménu Hamleta.

Soubor Dekkadancers v režii tanečníka a choreografa Jiřího Pokorného uvede 31. října projekt And o sociálním prostředí jako rozpadajícím se systému, ve kterém se ztrácejí vztahy.

Nizozemsko-německo-belgické akrobatické trio Knot on Hands 16. listopadu seznámí české diváky s představením Concrete. Přechod do nového roku pak od 7. prosince do 12. ledna 2025 obstará série 29 představení novocirkusového kabaretu R.I.E. - Rest In Euphoria opět od souboru Cirk La Putyka.

Jatka78 fungují v holešovické tržnici od listopadu 2014, za jejich vznikem stojí principál Cirku La Putyka Rosťa Novák mladší. Divadlo slouží coby domácí scéna Cirku La Putyka, Dekkadancers a souboru Heaven's Gate.

Spolu s multifunkčním divadelním sálem, malou scénou, tréninkovou halou, galerií a barem je v provozu také scéna v šapitó Azyl 78.

Video: Aktuálnost roku 1968 je děsivá a smutná. Děje se to zase, říká hvězda filmu Vlny

"Zvlášť teď by film mohl rezonovat kvůli tomu, co se děje na Ukrajině," říká herec Vojtěch Vodochodský, představitel hlavní role ve snímku Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy