Zemřel známý americký dirigent James Levine, v Met nahradil Kubelíka

ČTK ČTK
17. 3. 2021 16:47
Ve věku 77 let zemřel jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů James Levine. S odvoláním na jeho lékaře o tom informuje list The New York Times. Levine proslul zejména téměř čtyřmi desítkami let, kdy spolupracoval s newyorskou Metropolitní operou. Ta s ním před třemi roky rozvázala spolupráci kvůli obviněním ze sexuálního zneužívání.
James Levine na snímku z roku 2006, kdy ještě nebyl upoután na invalidní vozík.
James Levine na snímku z roku 2006, kdy ještě nebyl upoután na invalidní vozík. | Foto: ČTK/AP

Levine, kterého z desítek přenosů Met do českých kin znali také čeští diváci, zemřel 9. března v kalifornském Palm Springs.

Podle lékaře Lena Horovitze zesnul přirozenou smrtí, dodává agentura Reuters. Levine se dlouhodobě potýkal se závažnými zdravotními problémy, zápasil s Parkinsonovou chorobou a poslední roky na jeviště vjížděl na invalidním vozíku.

Obrýlený dirigent a klavírista výrazné postavy s rozcuchanými vlasy se narodil 23. června 1943 v Cincinnati. V Met debutoval coby sedmadvacetiletý Pucciniho Toskou. O tři roky později, kdy ukončil angažmá tehdejší šéf opery Rafael Kubelík, se Levine stal de facto hudebním ředitelem. Oficiálně post zastával od roku 1976.

Coby hudební a umělecký ředitel Met dirigoval přes 2500 představení více než 80 oper. Nechyběly mezi nimi mnohé světové premiéry. Z jeho iniciativy vznikly televizní série Živě z Met a Metropolitní opera uvádí.

V letech 1999 až 2004 byl Levine též hlavním dirigentem Mnichovské filharmonie a v letech 2004 až 2011 šéfdirigentem Bostonského symfonického orchestru.

Z funkce hudebního ředitele Met odešel ze zdravotních důvodů roku 2016, nadále však zastával funkci emeritního ředitele.

Po prošetření několika obvinění ze sexuálního obtěžování nezletilých chlapců s ním Met v roce 2017 nejprve pozastavila a v březnu následujícího roku ukončila spolupráci.

Zneužívání se dirigent údajně dopustil v 80. letech, sám to odmítal. Met tato obvinění poprvé prošetřovala již roku 1979.

Jeho kariéru v poslední dekádě poznamenala řada zdravotních problémů, včetně rakovinného bujení na ledvinách a operace zádových svalů.

Roku 2011 si při pádu na jevišti v Bostonu poranil páteř a od té doby byl částečně paralyzován.

Na videu z roku 2013 James Levine nacvičuje Falstaffa pro živé vysílání Met do kin. | Video: The Metropolitan Opera
 

Právě se děje

Další zprávy