Zemřel dirigent Bohumil Gregor

RiK, Státní opera Praha
7. 11. 2005 14:19
Praha - Ve věku 79 let zemřel v pátek 4. 11. jeden významných žijících odborníků na Janáčkovo dílo.

Bohumil Gregor dirigoval své první operní představení dne 26. října 1947 v rámci činnosti souboru Velké opery v budově dnešní Státní opery Praha.

Do konce června 1948 postupně rozšiřoval svůj repertoár, o který pak ještě krátkou dobu pečoval po fúzi ansámblu s Národním divadlem v Praze. Tam jej zastihlo pozvání k trvalé práci v Královské opeře ve Stockholmu, odkud se po čtyřech sezonách přestěhoval do Státní opery v Hamburku, kde brzy zaujal významné postavení v Liebermannově éře. Od roku 1972 obnovil činnost v Praze, byl však do roku 1986 hlavním hostujícím dirigentem Nizozemské opery v Amsterodamu, kde se soustředil na Janáčka, Strausse a Pucciniho.

Hostoval pravidelně ve velkých amerických a evropských operních centrech (San Francisco, Washington, Philadelphia, Západní Berlín, Kolín nad Rýnem, Curych, Ženeva aj.) a se souborem opery pražského Národního divadla se prezentoval na četných evropských festivalech i při jiných příležitostech především s Janáčkem, ale také se Smetanou, Dvořákem a Martinů.

V roce 1999 se vrátil k dirigentskému pultu, kde začínal, když pro Státní operu v Praze nastudoval světovou premiéru zapomenuté opery Bubu z Montparnassu od Emila Františka Buriana a v roce 2002 operu Hamlet od Ambroise Thomase. Až do roku 2002 působil ve Státní opeře Praha jako hudební ředitel, poté jako host nastudoval v Národním divadle Janáčkovu Lišku Bystroušku a Dvořákova Čerta a Káču. Ve Státní opeře Praha ještě nedávno dirigoval Pucciniho Madam Butterfly a Mertovu a Mošovu La Roulette.

Rozloučení proběhne 11. 11. v jedenáct hodin v historické budova Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy