Pražské jaro se v roce 2006 uskrovní, přijedou Vídeňští filharmonici s Mehtou

ČTK, RiK
12. 12. 2005 18:00
Praha - Mezinárodní hudební festival Pražské jaro v květnu 2006 nabídne 46 koncertů, tedy asi o pětinu méně než loni a v předešlých ročnících.

Pořadatelé cítili, že už přehlídka dosáhla v kvantitě vrcholu a že začala konkurovat sama sobě. Cílová skupina totiž není podle ředitele Romana Bělora nekonečná.

"Hostování Vídeňských filharmoniků a dirigenta Zubina Mehty bude zřejmě nejdražším koncertem v historii Pražských jar," konstatoval Bělor na dnešní tiskové konferenci. "Filharmonici jsou družstvem členů orchestru Vídeňské státní opery - a podle toho postupují i honorářově," dodal.

Vyšší náklady

Vzhledem k rostoucím nákladům ani menší počet akcí neznamená nižší rozpočet. Každoročně se pohyboval v řádu mnoha desítek milionů korun a roku 2006 podle Bělora zřejmě dosáhne k 80 milionům. Pražské jaro je prý například ve srovnání s festivalem v Salcburku festivalem nízkorozpočtovým, ale je to relativní. "V českých poměrech je bezkonkurenčně nejdražší," prohlásil Bělor.

Opět vystoupí Dagmar Pecková.
Opět vystoupí Dagmar Pecková. | Foto: Aktuálně.cz

Světoznámé vídeňské těleso se objeví na Pražském jaru po téměř čtyřicetileté přestávce, také Mehta vystoupil v Praze v 70. letech. Přispějí společně v české metropoli k oslavám 250. výročí Mozartova narození.

Hvězdy festivalu

Mezi dalšími hvězdami festivalu mají být například sopranistka Edita Gruberová, Ruský národní orchestr s Michailem Pletněvem, klavíristé Emanuel Ax a Garrick Ohlsson, dirigenti Maxim Šostakovič a Peter Eötvös nebo hráč na basetový roh Charles Neidich. Řadu úkolů mají v programu čeští dirigenti Jiří Kout, Jiří Bělohlávek a Zdeněk Mácal, na pódiu se také společně objeví
Eva Urbanová s Dagmar Peckovou.

Divadelní festivalová řada nabídne vedle čtyř představení Mozartova Dona Giovanniho mimo jiné Řecké pašije od Bohuslava Martinů a premiéry Bernsteinova díla Candide a rodinného muzikálu Lukáše Hurníka s názvem The Angels.

Organizační záležitosti

Dvě desítky programů Pražského jara hodlá natáčet Český rozhlas a nabídnout je v přímých přenosech nebo ze záznamu. Objeví se i v síti Evropské vysílací unie (EBU) a některé rovněž v programu české digitální stanice D-dur. Tam je rozhlas doplní i obrazem - záznamem z kamer umístěných na pódiu.

Pořadatelé už mají ze 60 procent hotový rovněž program na rok 2007, pro rok 2008 se rýsují hlavní symfonické koncerty a již se hovoří i o projektech na rok 2009. Na 61. ročník se pro příští jaro začaly dnes prodávat vstupenky.

 

Právě se děje

Další zprávy