Na Pražské jaro prodáno lístků za milion

čtk
13. 12. 2005 0:00
Praha - První den prodeje vstupenek na květnový mezinárodní hudební festival Pražské jaro utratili dnes lidé milion korun.

"Žádný koncert ještě není vyprodán, na všechny se však dnes něco prodalo," řekla mluvčí festivalu Alena Svobodová.

Na 46 plánovaných koncertů vydali pořadatelé celkem asi 38.000 vstupenek, z toho však zhruba pětinu mají rezervovanou pro partnery a sponzory, kteří se často významnými částkami podílejí na finančním zajištění programů.

Na nejdražší koncert festivalu - hostování Vídeňských filharmoniků s dirigentem Zubinem Mehtou - se dnes prodalo více než 400 vstupenek, zablokováno je osm set - zbyla jich tak k dalšímu prodeji necelá stovka. Lístky na tento festivalový večer stojí od 1600 do 3800 korun.

Například na tradiční Smetanovu Mou vlast se na 12. května 2006 prodalo první den na pět set vstupenek a k dispozici jich pak byly ještě asi tři stovky. Ostatních téměř šest set je blokováno. Ještě více je blokováno na první koncert přehlídky, netradičně v roce 2006 pořádaný už 11. května s replikou programu z prvního ročníku z roku 1946.

Koncertů bude na jaře během třítýdenní přehlídky asi o pětinu méně než loni a v předešlých ročnících. Pořadatelé cítili, že už začali "konkurovat sami sobě". Cílová skupina totiž není podle ředitele Romana Bělora nekonečná.

Vzhledem k rostoucím nákladům však ani menší počet akcí neznamená nižší rozpočet. Podle Bělora zřejmě dosáhne k 80 milionům korun.

 

Právě se děje

Další zprávy