Česká filharmonie uzavře cyklus benefičních koncertů s Rattlem a Koženou

ČTK ČTK
8. 6. 2020 20:23
Sérii čtyř benefičních večerů uzavře Česká filharmonie tuto sobotu 13. června v pražském Rudolfinu, kde jako hosté vystoupí slavný dirigent Simon Rattle a jeho manželka, světoznámá pěvkyně Magdalena Kožená.
Dirigent Simon Rattle a jeho manželka, mezzosopranistka Magdalena Kožená.
Dirigent Simon Rattle a jeho manželka, mezzosopranistka Magdalena Kožená. | Foto: Julia Wesely

Na programu bude výběr z Dvořákových Slovanských tanců, mezzosopranistka Kožená zazpívá písně Gustava Mahlera a Luciana Beria. Ve spolupráci s Českým červeným křížem chce benefice zviditelnit pravidelné dárcovství krve a podpořit Nadační fond Magdaleny Kožené.

Simon Rattle a Magdalena Kožená.
Simon Rattle a Magdalena Kožená. | Foto: Petra Hajská/Česká filharmonie

První benefiční koncert filharmoniků se uskutečnil 28. března. Pro tři pražské a dvě brněnské nemocnice pečující o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 orchestr nakonec vybral téměř 7,5 milionu korun.

Výtěžek druhé benefice ve výši 900 tisíc korun použije organizace Život 90 na pomoc osamělým a ohroženým seniorům. Třetí benefice se uskutečnila v rámci vystoupení České filharmonie na festivalu Pražské jaro a pro neziskovou organizaci Člověk v tísni vynesla 500 tisíc korun.

Plánovaný sobotní koncert, na kterém Kožená zazpívá pět písní na slova Friedricha Rückerta od Gustava Mahlera a Lidové písně Luciana Beria, je zároveň součástí letošního ročníku akce ZUŠ Open.

"Vybraní žáci základních uměleckých škol dostanou krásnou příležitost vystoupit společně s Českou studentskou filharmonií, která v rámci programu zahraje tři Slovanské tance Antonína Dvořáka. Jsem překvapená, jak rychle dokázali nastudovat své party," říká Kožená.

"Cílem mého nadačního fondu je podpora a zviditelnění základních uměleckých škol. Proto si velmi vážím velkorysého prostoru, který nejmladší generaci hudebníků dává Česká filharmonie i festival Pražské jaro," dodává.

Koncert, který bude v přímém přenosu vysílat Česká televize na programu ČT art, představuje návrat dirigenta Rattla k České filharmonii. Jeho debut s prvním českým orchestrem se uskutečnil ve třech koncertech loni na přelomu února a března.

"Pracovat s Českou filharmonií je samozřejmě vždy veliká radost, patří mezi skutečně skvělé světové orchestry. Poté co poslední měsíce vyplňovalo ticho, bude příležitost tvořit hudbu v jednom prostoru s dalšími hudebníky velmi emotivním zážitkem, hostina po období hladovění," říká Rattle.

Na zkouškách a v průběhu koncertu budou platit doporučená bezpečnostní a hygienická opatření odpovídající aktuální epidemiologické situaci. Členové orchestru a další účinkující mají být před koncertem otestováni na přítomnost nového typu koronaviru. V hledišti zasedne 500 posluchačů.

 

Právě se děje

Další zprávy