Do Varů přijedou Viggo Mortensen nebo Clive Owen, dorazí také Soderbergh

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 6. 2024 11:31
Hostem karlovarského festivalu bude americký herec Viggo Mortensen. Představitel Aragorna z trilogie Pán prstenů na slavnostním zahájení příští pátek 28. června převezme cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Uvede také snímek Až na konec světa, který napsal, režíroval a ztvárnil v něm hlavní roli.
Viggo Mortensen v roce 2020, kdy převzal cenu za celoživotní přínos na festivalu ve španělském San Sebastiánu.
Viggo Mortensen v roce 2020, kdy převzal cenu za celoživotní přínos na festivalu ve španělském San Sebastiánu. | Foto: Reuters

Cenu prezidenta festivalu obdrží na slavnostním zakončení též britský rodák Clive Owen. Dalšími hosty budou německý herec Daniel Brühl a oceňovaný režisér i producent Steven Soderbergh, oznámili tuto středu pořadatelé.

Pětašedesátiletý Viggo Mortensen se nevěnuje jen herectví. Píše básně, nahrává desky, fotografuje. Kvůli postavě mafiána v thrilleru Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga se neváhal ponořit i do ruštiny. A vyplatilo se mu to, za tuto roli byl roku 2008 nominován na Oscara. Druhou nominaci mu vynesl film Tohle je náš svět z roku 2016, kde hluboko v lesích mimo civilizaci jako svérázný a charismatický otec vychovával šest dětí podle vlastních představ.

Viggo Mortensen v roce 2022 na festivalu v Cannes.
Viggo Mortensen v roce 2022 na festivalu v Cannes. | Foto: Reuters

Do třetice byl Mortensen nominován na Oscara za roli bývalého vyhazovače a drobného podvodníčka, který ve snímku Zelená kniha z roku 2019 jako šofér vozí černošského klavíristu po americkém Jihu 60. let, kde stále přetrvávají rasové předsudky.

Rodák z New Yorku vyrůstal v Jižní Americe a poté v rodné zemi svého otce, tedy Dánsku. Živil se různě, pracoval v docích, řídil kamion nebo prodával květiny. Po návratu do USA začal navštěvovat kurzy herectví. V 90. letech účinkoval Mortensen ve filmech Krvavý příliv, Portrét dámy, G. I. Jane nebo v Dokonalé vraždě, kde mohli diváci vidět i jeho obrazy. Prorazil až po čtyřicítce s Pánem prstenů, kam ho režisér Peter Jackson do role Aragorna obsadil na poslední chvíli.

Další hosté

Pro cenu prezidenta festivalu si přijede také britský herec a držitel Zlatého glóbu Clive Owen, který byl za výkon ve filmu Na dotek z roku 2004 nominován na Oscara.

Dalším hostem festivalu bude herec Clive Owen.
Dalším hostem festivalu bude herec Clive Owen. | Foto: Reuters

Rodák z Coventry začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. Před kamerou debutoval ve snímku Vroom z roku 1988, posléze se objevoval především v televizních filmech a seriálech.

Mezi ty nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér. Hrál ve filmech Na dotek, Potomci lidí či Král Artuš, z poslední doby třeba také ve sci-fi Valerian a město tisíce planet.

Dalším hostem letošního ročníku festivalu bude německý herec, režisér a producent a několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Zásadním titulem jeho kariéry se stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin! z roku 2003, která ovládla udílení Evropských filmových cen. Brühl si tehdy odnesl sošku pro nejlepšího herce jak od odborné poroty, tak z hlasování diváků.

Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha. Oscarový tvůrce uvede své dva snímky Kafka a Mr. Kneff, zařazené do programové sekce nazvané Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Publikum bude mít možnost zhlédnout oba snímky s osobním uvedením tvůrce, který jinak pozvání na podobné akce přijímá zřídka.

Režisér Steven Soderbergh pozvání na podobné akce přijímá zřídka.
Režisér Steven Soderbergh pozvání na podobné akce přijímá zřídka. | Foto: Reuters

Soderbergh razantně vstoupil do světa kinematografie v roce 1989 debutem Sex, lži a video, který ve francouzském Cannes získal Zlatou palmu. Mezi jeho úspěšné snímky patří Erin Brockovich z roku 2000, kriminální drama Traffic - nadvláda gangů nebo třídílná krimikomedie Dannyho parťáci.

Už dříve pořadatelé oznámili, že cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii převezme také Ivan Trojan. Jeden z nejobsazovanějších českých filmových a divadelních herců ji obdrží na závěr festivalu, který potrvá do 7. července.

Přehlídka nabídne v hlavních soutěžních sekcích a nesoutěžním Zvláštním uvedení dohromady 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z Karlových Varů před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Na slavnostním zahájení před hotelem Thermal zahraje anglická skupina Kosheen ve společném programu s českou zpěvačkou Aiko.

 

Právě se děje

Další zprávy