Iron Maiden přijedou oslavit 50 let od vzniku. Poslední květnový den zahrají v Praze

ČTK ČTK
před 10 hodinami
Slavná britská metalová kapela Iron Maiden vystoupí 31. května 2025 na letišti v pražských Letňanech. V rámci právě oznámeného turné nazvaného Run For Your Lives oslaví 50 let od vzniku.
Iron Maiden do Česka jezdí od roku 1993.
Iron Maiden do Česka jezdí od roku 1993. | Foto: John McMurtrie

Skupinu založil koncem roku 1975 baskytarista Steve Harris. Lidé budou mít možnost slyšet vybrané skladby z devíti studiových alb od toho nazvaného jen Iron Maiden po Fear of the Dark z roku 1992. Předprodej vstupenek v cenách od 2100 korun začne příští pátek 27. září dopoledne, oznámila pořadatelská agentura Live Nation.

"Příští rok je pro Iron Maiden velmi výjimečný a my našim fanouškům připravíme koncertní zážitek, jaký se jen tak nevidí," slibuje zpěvák Bruce Dickinson. "Tohle turné vám vykouzlí úsměv na tváři a jásot v hrdle. Pokud jste nás už někdy viděli, připravte se na to, že tento zážitek se posune na zcela novou úroveň," tvrdí.

Podle manažera sestavy Roda Smallwooda naživo zazní skladby, z nichž mnohé léta nehráli a mnohé už pravděpodobně v budoucnu nikdy nezahrají.

Iron Maiden, pojmenovaní Železná panna podle středověkého mučicího nástroje, koncem 70. let stáli u nové vlny britské heavymetalové muziky. S zpěvákem Dickinsonem poprvé natočili album The Number of the Beast v roce 1982. V roce 1993 frontman formaci na několik let opustil a věnoval se vlastní tvorbě, koncem 90. let se ale vrátil zpět.

Kapela, která prodala téměř 90 milionů alb a odehrála přes 2000 vystoupení, do Česka jezdí od roku 1993. Naposledy vystoupila loni v zaplněné pražské O2 areně, kde její hlučné produkci aplaudovalo téměř 15 tisíc posluchačů. Mnozí dorazili v tričkách s postavou maskota Eddieho, který se v průběhu večera objevil také na pódiu. "Iron Maiden jsou jednou z mála kapel, která dokáže jinak odosobněné prostory hal a stadionů proměnit v komunitní setkání," napsalo o koncertu Aktuálně.cz.

Video: Proč se Tata Bojs vyhýbají politickým tématům (3. 9. 2024)

"Lidstvo se neustále motá v kruzích," říká zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais. Jeho spoluhráč Mardoša by zase uvítal, kdyby lidé nebyli tak "vyhrocení". | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy