Zpěvák White Stripes rozjíždí další kapelu

Pavel Turek, tur
13. 3. 2009 11:50
Jsou v ní členové Queens of the Stone Age a The Kills
Foto: Aktuálně.cz

Nashville - Přestává být jasné, jestli je Jack White natolik hyperaktivní hudebník, jehož tempu nikdo nestačí, nebo jestli je natolik nesnesitelný, že s ním lze vydržet jen určitou dobu. Po duu White Stripes a kapelových choutkách s Raconteurs totiž ve středu představil svou další kapelu: The Dead Weather.

Pro milovníky jeho kytarového mistrovství přichází hned první rozčarování: Jack White v ní bubnuje. Zpívat ale nepřestal. Nejpodstatnějším spojením The Dead Weather ale je účast zpěvačky  Alison Mosshart z The Kills.

Premiérové vystoupení kapely se odehrálo u příležitosti otevření nových kanceláří Whiteova vinylového labelu Third Man v Nashville pro 150 pozvaných hostů.  Vydavatelství v ten den také pustilo do oběhu singl nové kapely Hang You From The Heavens s b-stranou v podobě coververze novovlné klasiky od Tubeway Army, písní Are Friends Electric?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Podle zvuku obou skladeb se The Dead Weather snaží vytěžit maximum z míchanice stylů, které všichni zúčastnění reprezentují. Kromě Whitea a Mosshart tu ještě najdete baskytaristu Jacka Lawrence z Raconteurs a Deana Fertitu z  Queens of the Stone Age.

Tradiční archaický blues rock, ke kterému Jack White chová neskonalý obdiv, se prolíná s módně distancovaným projevem femme fatale indie scény, již na duety využívají i Placebo nebo Primal Scream.

The Raconteurs
The Raconteurs | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Raconteurs sepsali legendu o rocknrollu včetně návodu
The Raconteurs: Zvuk dospěláků
James Bond už zná další způsob, jak zemřít. V klipu

Počátky The Dead Weather sahají ke společnému turné, které The Kills absolvovali spolu s Raconteurs, a v jehož závěru Jacku Whiteovi vyhřezla ploténka a prodělal několik bronchitid, kvůli nimž mu málem odešel hlas.

Raconteurs se proto rozhodli přenést těžiště repertoáru na druhého zpěváka Bernarda Bensona a požádali Alison Mosshart, aby v některých Whiteových partech zaskakovala.

Foto: David Swanson

"Dodalo to celému turné znovu energii," uvedl pro časopis Rolling Stone Jack White - a to, co fungovalo na pódiu, se rychle přelilo ve studiovou spolupráci. "Měli jsme jeden den volno v Nashville. Alison odlétala až následující ráno, tak jsme si mi řekli, proč nenahrát singl?"

Albový debut Horehound by měl být na trhu v červnu, kapela by se měla vydat i na turné. Alison Mosshart by v té době již měla dokončit měsíce dlouhou šňůru s The Kills na podporu jejich posledního alba Midnight Boom.

Osudy White Stripes a The Kills se podivně prolínají již od počátků jejich existence. The Kills byli k červenobílým ex-manželům často přirovnáváni už z toho důvodu, že jde také o smíšené duo. The Kills si to pak úplně zpečetili, když svůj debut Keep on Your Mean Side nahrávali ve stejných londýnských studiích, kde vznikalo i Grammy oceněné album Elephant od White Stripes.

Ale zatímco White Stripes ctí tradice a lo-fi je pro ně prostředek, jak se dobrat k něčemu autentickému, The Kills staré klávesy i automatického bubeníka plně podřizují cool estetice i punkovým gestům.

 

Právě se děje

Další zprávy