Zemřel Springsteenův klávesista Danny Federici

18. 4. 2008 22:31
Zemřel Springsteenův klávesista Danny Federici

Ve věku 58 let zemřel ve čtvrtek v New Yorku klávesista Danny Federici, který doprovázel po 40 let rockera Bruce Springsteena v kapele E Street Band a pomáhal vytvářet charakteristický zvuk kapely. Zemřel na rakovinu kůže.

Úmrtí oznámil Springtsteen na svých webových stránkách a odložil dva koncerty plánované tento týden na Floridě. "Hráli jsme s Dannym 40 let… byl to muzikant od přírody… vyrůstali jsme spolu," uvedl Springsteen.

Federici se potýkal s rakovinou kůže tři roky. Naposledy hrál s E Street Band 20. března na koncertě v Indianapolis, kde hrál své sólo na akordeon v písničce 4th of July, Asbury Park (Sandy).

Stejně jako Springsteen i Federici pocházel z New Jersey a od mládí hrál na tahací harmoniku. Společně začali hrát koncem 60.let.

Při koncertech stál Federici spíš stranou a zastiňovali ho saxofonista Clarence Clemons či kytarista Steven Van Zandt. Jeho harmonika či klávesy ale byly klíčové v řadě slavných skladeb, například Hungry Heart. Podle Springsteena byl "jedním z pilířů našeho zvuku".

Když Springsteen v 90. letech z E Street Band na čas odešel, Federici nahrál sólové jazzové album Flemington pojmenované podle svého rodného města. Druhé album Sweet vydal v roce 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy