Zemřel soulový zpěvák Wilson Pickett

BBC
20. 1. 2006 12:37
Londýn - Veterán amerického soulu podlehl ve věku 64 let ve Virginii infarktu.

Jeho agentura uvedla, že zpěvákovi už loni nesloužilo zdraví - poslední vystoupení absolvoval v roce 2004.

Rodák z Alabamy dosáhl největší slávy v 60. letech díky hitům jako In The Midnight Hour a Mustang Sally. Mezi pěveckými hvězdami, které mu složily poctu, nechyběla ani soulová diva Aretha Franklinová.

Ta ho nazvala "jedním z největších soulových zpěváků všech dob" a dodala: "Rozhodně nám bude scházet. Jsem vděčná, že jsem měla příležitost s ním před nedávnem hovořit."

Pickett byl členem skupiny The Falcons, avšak v roce 1963 se vydal na sólovou dráhu a o dva roky později získal smlouvu u společnosti Atlantic Records. Fanoušci i kritika obdivovali Picketta za procítěné a energické podání. Jeho tvrdý, memphiský přednes ostře kontrastoval s uhlazenějšími soulovými hity z produkce detroitské značky Motown.

Skladbu In The Midnight Hour napsal spolu s kytaristou skupiny MGs Stevem Cropperem a nahrál ji ve studiu Stax v Memphisu. V roce 1965 s ní přes noc sklidil obrovský úspěch. Po řadě dalších hitů zaznamenala jeho kariéra v 70. letech ústup ze slávy. Přesto až do své nemoci pravidelně vystupoval a později vstoupil do americké rock´n´rollové Síně slávy. "Vždycky po něm byla poptávka," prohlásila jeho manažerka Margo Lewisová.

"Svou roli splnil. Byla to skvělá jízda, skvělý výlet," řekl jeho syn Michael Wilson Pickett televizní stanici ve Washingtonu."Miloval jsem ho a jsem si jistý, že ho milovali i ostatní; jen doufám, že se jim za to dostatečně odměnil."

 

Právě se děje

Další zprávy