Zemřel český dirigent Davida Lynche

kul
26. 5. 2006 20:15
Praha - Ve věku 78 let zemřel po dlouhé nemoci Štěpán Koníček, autor filmové hudby a dirigent, jenž se podílel třeba na hudbě k Lynchovým filmům.

Pražský rodák (7. 3. 1928) studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy hudební vědu a estetiku, posléze pak na AMU dirigování u Karla Ančerla a skladbu u Pavla Bořkovce.

V letech 1951-52 byl hudebním režisérem Československého rozhlasu v Brně, poté byl zaměstnán jako asistent uměleckého ředitele v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK.

Modrý samet
Modrý samet | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1956 pak nastoupil jako dirigent do Filmového symfonického orchestru, jejž později jako šéfdirigent řídil až do roku 1991. Za dobu působení ve FISYO dirigoval hudbu k téměř třem tisícovkám filmů.

Spolupracoval s řadou zahraničních režisérů a skladatelů i na přípravě tak kultovních filmů, jako byly Lynchovy snímky Modrý Samet a Lost Highway, k nimž zkomponoval hudbu Angelo Badalamenti. Byl též u nahrávání hudby k Deváté bráně Romana Polanského či Portrétu dámy Jane Campionové.

Sladké hry minulého léta
Sladké hry minulého léta | Foto: Aktuálně.cz

Sám zkomponoval hudební doprovod k více než 300 českým, slovenským i dalším zahraničním titulům, filmům, inscenacím a seriálům; patří k nim Král šumavy, Sladké hry minulého léta, Archa bláznů, ale i Tom a Jerry či Útěk ze Zlaté země. Animovaný film Munro režiséra Gene Deitche, na němž se podílel, byl v roce 1960 oceněn Oscarem.

 

Právě se děje

Další zprávy