Z Deníku Anne Frankové je muzikál

krk
10. 1. 2008 10:45
Nejznámější dílo o holocaustu míří na madridské jeviště
Foto: Aktuálně.cz

Amsterdam/Madrid - Když jsem s tím nápadem přišel před deseti lety poprvé, ozvaly se hlasy, jak může někdo dělat muzikál z příběhu jako tenhle, říká Rafael Alvero o muzikálu Deník Anny Frankové.

Není se co divit, rozhodl se převést nejznámější knihu o holocaustu do žánru, který má jistou dryáčnickost už v kořenech.

V únoru bude mít muzikál premiéru v madridském divadle Calderón. Režisér se svým nápadem nakonec uspěl i u Nadace Anny Frankové, která jinak práva na knihu žárlivě střeží. Odmítla je poskytnout i Stevenu Spielbergovi.

Deník už byl sice několikrát zfilmován a objevil se i na jevišti, ale hra se zpěvy z něj bude poprvé.

Skoro dva roky se Anne s rodinou ukrývala za druhé světové války v budově, kde sídlila otcova firma. Tady, v tmavém prostoru za knihovnou mezi dalšími sedmi lidmi, si dospívající dívka psala deník, který se posléze stal jedním ze symbolů holocaustu.

Po zradě však putovali do koncentračního tábora a Anne Franková zemřela těsně před koncem války v BergenBelsenu, ještě jí nebylo šestnáct.

Knihu vydal poprvé roku 1947 dívčin otec Otto, který jako jediný z obyvatel úkrytu přežil. Ze zápisků  se stal bestseller, byly přeloženy do 60 jazyků a prodalo se jich na 25 milionů výtisků. Posléze vyšla i "necenzurovaná verze".

Hlavní roli v muzikálu ztvární teprve třináctiletá Isabella Castillo, která má podobnou zkušenost. Rodina Frankových odešla z Německa do Holandska, když byly Anne čtyři roky. Isabellina matka uprchla s dcerou z Kuby a skrývala se na Belize, než se spolu dostaly do Miami.

V minulých dnech se mladá herečka vypravila s ostatními členy ansámblu do Amsterodamu, do Domu Anny Frankové, a zaměstnancům muzea zazpívali několik písní z chystaného představení.

"Jeho zpracování respektuje tragiku příběhu i jeho poselství tolerance. Navíc ho pomůže rozšířit i do španělsky mluvících zemí," říká Jan Erik Dubbelman z muzea.

Režisér Alvero vidí Deník spíše jako tragickou operu a hlavně věří síle hudby: "Pochopitelně je to celé velmi emocionální. Pomocí hudby však chceme porozumět příběhu."

V zemi Pedra Almodóvara by se to mohlo povést.

 

Právě se děje

Další zprávy