Nová kniha podává příběh Anne Frankové

BBC, Hej
8. 1. 2007 13:00
Londýn - Ukrývání před nacisty zná z jejího slavného deníku celý svět. Teď se dozví, jak žila Anne Franková předtím.
Foto: Aktuálně.cz

Kniha/dokument s prostým názvem Život Anne Frankové má být zatím nejucelenějším pohledem na příběh židovské dívky. Byla sepsaná k 60. výročí prvního vydání deníku, který si Anne vedla během druhé světové války - v letech 1942 až 1944, kdy se skrývala s rodinou v Amsterdamu před nacisty.

Po odhalení úkrytu byla Anne deportována do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde zemřela ve věku patnácti let krátce před koncem války.

"Dokážu někdy napsat něco velkého, stanu se jednou novinářkou či spisovatelkou? Doufám, že ano, tolik v to doufám, protože psaní mi umožňuje zaznamenat všechno, všechny mé myšlenky, sny i fantazie," zapsala si do svého deníku, kam zapisovala svá přání, naděje, ambice, ale i pocity, jež v ní vyvolávalo skrývání.

Tehdy ještě netušila, že alespoň jedno přání se vyplní. Její deníky se po její smrti našly a po vydání se staly jedním z nejznámějších a nejsugestivnějších příběhů o nacistickém pronásledování Židů. Později se ukázalo, že existují dvě verze: mladá autorka některé pasáže přepisovala a jiné vypouštěla; i původní zápisky se pak dočkaly publikace.

Nová biografie ale přináší hlavně řadu méně známých informací o Anne Frankové: jak žila předtím, než se musela skrývat, i o tom, jak ukrývání její rodiny ukončila zrada.

Autory knihy jsou pracovníci amsterodamského Domu Anne Frankové, doprovází ji řada fotografií a další dokumenty. Podle nakladatelů byla důvodem jejího vzniku snaha zprostředkovat Annin život i dalším generacím.

 

Právě se děje

Další zprávy