Ulici bičuje déšť a Vladimír Mišík vydal další desku. Zpívá na ní i syn Adam

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Výsledkem jeho už třetí spolupráce s producentem Petrem Ostrouchovem je nové album Vladimíra Mišíka nazvané Vteřiny, měsíce a roky. Vyšlo tento pátek a volně navazuje na předešlé úspěšné desky Jednou tě potkám a Noční obraz, které dohromady získaly sedm cen Anděl.
Vladimír Mišík kvůli artróze na novém albu už nehrajae na kytaru.
Vladimír Mišík kvůli artróze na novém albu už nehrajae na kytaru. | Foto: Profimedia.cz

Album představuje nový videoklip k singlu Ulici bičuje déšť. Vladimír Mišík napsal jeho hudbu i text, s doprovodnými vokály pomohl syn Adam. "Kráčíme v linii, kterou jsme nasadili prvním videoklipem Tak dobře se záběry ze studia, jak jsme desku vytvářeli. V naprosté většině jde o záběry hudebníků, kdy jsme to skutečně nahrávali. Protože deska vznikla způsobem, jak se nahrávalo před 50 lety, kdy jsou muzikanti ve studiu a hrají spolu. Doufám, že z toho kouká dobrá nálada, ve které jsme desku vytvářeli," říká producent a skladatel Petr Ostrouchov.

"Adam Mišík tátovi nazpíval doprovodné zpěvy ve třech písních a tohle je jedna z nich. Přizvat ho mě napadlo, když jsem svým dětem v autě pouštěl Sluneční hrob, Variaci na renesanční téma, Proč ta růže uvadá a všechny staré Vláďovi ultrašlágry a došlo mi, že Adam má dnes ten samý hlas, jaký měl tenkrát jeho otec," dodává.

Jádro studiové kapely tvořili kytarista Josef Štěpánek, baskytarista Matěj Belko, bubeník Martin Novák a Ostrouchov hrající na kytaru. Sestavu rozšířili varhaník Ondřej Pivec, pianista Jan Steinsdörfer, kytarista Lukáš Martinek, kontrabasista Tomáš Liška a dva zahraničí hosté, perkusista Michito Sanchez a hráč na pedal steel kytaru BJ Cole. V jedné písni nahrála violoncellový part Hana Baboráková.

Nad možností zopakovat si spolupráci s Vladimírem Mišíkem člověk neváhá, naopak se snaží vyjít jí vstříc, vysvětluje Petr Ostrouchov. "Vteřiny, měsíce a roky je celkem osobní Vláďovo album, z většiny sestavené z obyčejných příběhů ze života. Cením si na něm především toho, jakou skvělou kapelu se podařilo dát dohromady," podotýká hudebník, který tvaroval už obě Mišíkova předešlá alba.

Novinka vedle textů Mišíka a Michaela Žantovského obsahuje zhudebněné básně Josefa Kainara, Jana Skácela, Jiřího Dědečka a Františka Gellnera. Jeden text napsal Belko, Ostrouchovův někdejší spoluhráč z kapely Sto zvířat.

Vladimír Mišík s hudbou začínal v 60. letech minulého století, kdy zpíval s Kometami, Matadors a Blue Effectem. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou přes mnohé personální změny vystupoval další desítky let. K Mišíkovým sedmdesátinám v roce 2017 vznikl filmový dokument Nechte zpívat Mišíka, jejž natočila Jitka Němcová. V posledních pěti letech vydal alba Jednou tě potkám a Noční obraz. V dubnu 2021 oznámil na sociálních sítích, že kvůli zdravotním problémům končí s koncertováním.

Video: Singl Ulici bičuje déšť z Mišíkovy desky

Videoklip k singlu Ulici bičuje déšť z nového alba Vladimíra Mišíka. Foto: Zuzana Bönisch | Video: Supraphon
 

Právě se děje

Další zprávy