Volá váš osobní Ježíš! Depeche Mode vezou další černou mši

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 2. 2014 14:09
Fanoušci temného kultu zamíří na další pražský koncert Davea Gahana a spol. Uslyší dávné hity i songy z posledního alba Delta Machine.

Praha - Kapela Depeche Mode si vytvořila neotřesitelný kult už v 80. letech 20. století. Její fanoušci byli identifikovatelní na první pohled v tehdejší ČSSR, protože se oblékali stejně temně a "goticky" jako zpěvák Dave Gahan.

Každopádně ale Depeche Mode výrazně ovlivnili počátky elektronické hudby a inspirovali mnohé epigony. Temnou syntetickou hudbu dokázali přizpůsobit nárokům mainstreamu a také jejich koncerty platí za velmi slušnou podívanou. Do Prahy se znovu vrací v pondělí 10. února.

Depeche Mode: Heaven
Depeche Mode: Heaven

Na posledním albu Delta Machine z loňského roku skupina textově a zvukově mixuje dřívější alba Violator a Songs of Faith and Devotion, a navazuje tak na období své největší slávy.

"Delta Machine je deskou hlavně pro fanoušky, kteří s Depeche Mode prošli víc než tři dekády a na další radikální stylové přemety už kapelu moc neužije. „Vnitřní dítě uvnitř tebe už umřelo," konstatuje Martin Gore v The Chill Inside a dává částečnou odpověď na to, co se změnilo za těch třicet dva let od debutu," napsal recenzent Aktuálně.cz Karel Veselý.

Zlomový Violator

"Depešáci" prorazili ve světě singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell v roce 1981. Kapela se dala dohromady o rok dřív v anglickém Basildonu ve složení Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher a klávesista Vince Clarke. Ten však po roce odešel, neboť chtěl dělat trochu jinou muziku než Gore.

Depeche Mode se stali jednou z průkopnických kapel, které používaly nové metody samplování přírodních zvuků. Oblíbili si také vydávání svých písní v několika remixech.

Depeche Mode: Personal Jesus (remastered)
Depeche Mode: Personal Jesus (remastered)

Skladatel kapely Gore v prvním desetiletí skupiny psal temně skličující syntetickou taneční hudbu.

Mnoho lidí si ji spojilo se stylem gothic - ačkoli skupina se o nic takového nesnažila.

V polovině osmdesátých a v devadesátých letech rostla popularita skupiny v USA (poprvé tam na sebe upozornili singlem People Are People z roku 1984) i její vliv na objevující se techno a house hudební scénu.

V roce 1989 vyšly v britských novinách inzeráty pod názvem Váš osobní Ježíš. Později inzerát obsahoval i telefonní číslo, na kterém bylo možno si stejnojmennou píseň poslechnout.

Tento singl z desky Violator (1990) znamenal změnu, kdy dosavadní styl Depeche Mode nahradily dokonce i kompozice inspirované blues a country. Album Violator je pokládáno za nejlepší desku, co vydali.

Dalším členem kapely je Anton Corbijn

Na rockovějším albu Songs of Faith and Devotion z roku 1993 experimentovali s aranžemi v podobě zvukově zkreslených elektrických kytar, kláves a živých bubnů. Ke zvuku kapely přispěly i ženské gospelové vokály. V červnu 1995 odešel nástupce Clarka, Alan Wilder. Depeche pokračovali dál a další tři alba byla sice úspěšná, ale hudebně neobjevná.

Depeche Mode: Enjoy the Silence (remastered)
Depeche Mode: Enjoy the Silence (remastered)

Na nedávném albu s názvem Sounds of the Universe z roku 2009 zní současný zvuk nahraný za použití starých nástrojů. Pomohl tomu zájem kytaristy Martina Gora o analogové syntezátorové přístroje, které kvůli natáčení horečně skupoval v internetových aukcích.

Celosvětově prodali Depeche Mode podle dostupných zdrojů na 100 milionů alb a singlů. Mezi nejznámější skladby této formace, pojmenované po francouzském módním magazínu, patří Walkin In My Shoes, Stripped, Black Celebration či Enjoy The Silence.

K poslednímu natočil klip fotograf a režisér Anton Corbijn, kterého skupina bere jako dalšího člena kapely. Corbijn je zároveň autorem vizuální podoby živých vystoupení a bookletů CD.

Kult ortodoxních "depešáků" v Čechách přetrval dodnes. "Pořád vypadají jako před lety, vlasy jim sice už prořídly, ale pořád se tváří, oblékají a chovají jako Davidové Gahanové," usmívá se Jaroslav Rudiš, který v Činoherním studiu v Ústí nad Labem nastudoval černou komedii o prvním a posledním fanouškovi skupiny v Československu, nazvanou podle jednoho jejího hitu - Strange Love.

Do Prahy se Depeche Mode rádi vrací, naposledy hráli vloni v červenci v Edenu.

 

Právě se děje

Další zprávy