VIDEO Floex byl dlouho pryč, ale je zpět s EP Gone

Kultura Kultura
26. 8. 2013 13:38
Poslechněte si celé EP Gone, podívejte se na dvě nová videa
Tomáš Dvořák (Floex).
Tomáš Dvořák (Floex). | Foto: Martin Adam

Audio, video - "Tak už je to tady, vychází mé nové EP Gone! Máme pro vás připravených pár překvapení. Prvním je oficiální video k titulní písni. Režie Andrea A. Stuart. Užijte si to," napsal stručně na svůj facebooký profil v pátek 23. srpna producent, skladatel a klarinetista Tomáš Dvořák aka Floex.

„Aktuálně vydané EP Gone je uzavřením období okolo desky Zorya, které bylo elektro-akusticky zasněné, melancholické, i když zároveň dynamické," řekl Tomáš Dvořák.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také
Floex: Lidé si navykli hudbu jen proklikávat

Na EPíčku jsou tři nové kompozice a dva remixy skladeb nujazzových Britů Hidden Orchestra a sólového projektu Filipa Míška z Khoiby nazvaného Dikolson.

Žánrově EP „Gone" propojuje akustickou a elektronickou hudbu s důrazem na atmosféru a emoce, byť v případě singlu Gone s tradičnější písňovou strukturou. „Písnička Gone a vlastně celé EP je o různých polohách loučení, odcházení. Jde o pocit z konce civilizace, jindy to je zase pocit z konce vztahu," říká Tomáš Dvořák.

Pro Hidden Orchestra udělal už v minulosti remix skladby Dust, na jejich desce Archipelago se podílel i na tracku Hushed, v němž si zahrál na klarinet.

Zároveň se streamem EP  Gone zveřejnil Floex také dvě videa. První k titulní písni Gone, kterou nazpívala Saša Vondrášková alias Never Sol, kterou znají už přinejmenším diváci filmu Davida Ondříčka Ve stínu.

Video ke Gone natočila muzikantka, režisérka a Dvořákova dlouholetá přítelkyně Andrea Stuart, která kromě toho napsala i text písně.

Floex o sobě naposledy nechal slyšet v roce 2011, kdy vydal ceněné album Zorya, debutoval o deset let dřívě deskou Pocustone. Mezitím se věnoval hudbě k uměleckým instalacím a počítačovým hrám, v čemž úspěšně pokračuje dodnes. Za album Zorya získal dva Anděly v kategoriích elektronická a alternativní hudba.

Tečkou za obdobím desky Zorya je i druhý klip, který vychází společně s EP Gone. Jde o kompozici Sen Veroniky od režiséra Tomáše Hájka, který zkombinoval hrané a animované sekvence. Autorsky se na něm kromě Dvořáka podílela i malířka Veronika Vlková, která stojí i za bookletem Gone.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Floex se svou kapelou vyjíždí na podzimní minitrurné do Londýna, Berlína a Essenu. „Tento rok už tak intenzivně nekoncertujeme, spíše si děláme takové výlety. Hráli jsme například v Holandsku na festivalu Eurosonic, v Istanbulu nebo Rusku," sdělil Tomáš Dvořák.

V Berlíně Floex a jeho kapela zahrají s hvězdami post jazzu Portico Quartet, v Londýně to pak bude společné vystoupení s Hidden Orchestra, a to na největším jazzovém festivalu London Jazz Festival s dvacetiletou tradicí.

V Praze novou desku Floex poprvé představí 6. září v Café V lese.

 

Právě se děje

Další zprávy