Vicente Amigo navštíví kytarový festival

ČTK, MaM
26. 11. 2005 0:00
Praha - Osmý ročník mezinárodního festivalu Kytara napříč žánry uzavře v neděli večer v pražském Obecním domě flamenkový koncert.

Jeho protagonistou je podle pořadatelů jeden z nejvýznamnějších kytaristů současnosti, Vicente Amigo, který přijede se svou skupinou.

Osmatřicetiletý Amigo pochází ze Španělska, jeho věhlas však už přesáhl hranice země i flamenka. V roce 2000 získal v Andalusii medaili za přínos tomuto žánru. Deska Ciudad se las Ideas mu pak přinesla celosvětové uznání a jako nejlepší flamenkové album získala cenu Grammy.

Kytarista vystupuje sólově a spolupracoval i s takovými hudebníky, jako jsou David Bowie, Sting, Bob Dylan, John McLaughlin, Stanley Jordán, Al Dimeola nebo Paco de Lucia.

Od 9. října letos na festivalu proběhlo celkem 18 koncertů, a to nejen v Praze, ale i v Písku, Novém Strašecí, Varnsdorfu, Pardubicích, Benešově nebo České Lípě. Zazněla klasika, blues, jazz, rock, ragtimy a také evropská world music. Vedle kytary se na pódiích objevily i další strunné nástroje - citera, harfa či kantele, finská obdoba citery.

Důvodem vzniku festivalu se stala absence kytarové přehlídky v Praze, ve městě, ze kterého vzešlo za posledních 30 let několik špičkových koncertních kytaristů. Protože však v České republice už existovaly kytarové festivaly zaměřené výhradně na klasickou hudbu, organizátoři se rozhodli dát prostor více žánrům hraných různými styly na rozdílné druhy akustických kytar. Zakladatelem a dodnes hlavním dramaturgem festivalu je kytarista Stanislav Barek.

Výjimečnou akcí pod hlavičkou tohoto festivalu bude přidaný koncert, plánovaný na 18. března 2006. Jeho hvězdou má být v pražském Obecním domě legenda akustické jazzové kytary John McLaughlin z Británie spolu s indickou skupinou Shakti.

 

Právě se děje

Další zprávy