Veteráni Rolling Stones kralují nominacím na ceny NME

Adam Pešek
23. 1. 2013 9:28
Vlivný britský časopis nominoval také M.I.A., Haim a Tame Impala
Foto: Reuters

Praha/Londýn - Vlajková loď britského hudebního tisku NME vyhlašuje vlastní ceny už od roku 1994 a nyní zveřejnila nominace pro letošní ročník. Obvykle mají největší zastoupení domácí umělci, což do jisté míry platí i tentokrát. Čtyři nominace mají veteráni Rolling Stones a raperka se srílanskými kořeny M.I.A., ale také australští psychedelici Tame Impala nebo kanadské sesterské trio Haim. O jednu méně pak získal další navrátilec na hudební scéně David Bowie.

Stouni sice loni „jen" slavili výročí padesáti let na scéně kompilací největších hitů a několika koncerty, přesto by jim to mohlo stačit na největší úspěch mezi všemi z užší nominace. O prvenství se totiž utkají v kategoriích nejlepší živá kapela, hudební událost roku, nejlepší kniha a nejlepší hudba k filmu.

Foto: Aktuálně.cz

„Je to zábavné, protože když jsme loni zkoušeli v aréně Wembley, bylo to přesně tam, kde jsme vystupovali na Pollwinners," podotkl frontman kapely Mick Jagger a poukázal na to, že mezi nejúspěšnějšími byli už v době, kdy anketa byla ještě v plenkách. V šedesátých letech předchůdce její současné podoby zažíval druhou dekádu a slavnostní předávání cen mělo formu velkolepého koncertu.

Doznívá adorace domácích kytarovek

NME v devadesátých letech bylo jedním z hlavních tahounů britpopu a tendence propagovat podobnou hudbu mu zůstala vlastní dodnes. Poplatné tomuto trendu proto jsou i hlavní kategorie, o jejichž výsledku rozhodnou čtenáři prostřednictvím hlasování na onlinové verzi magazínu.

Stigma adorace kytarového popu je zjevné ve stěžejní kategorii nejlepší britská kapela, kde se bude rozhodovat mezi kytarovkami Arctic Monkeys, Kasabian, The Vaccines, The Cribs, Biffy Clyro a o generaci mladší The Maccabees.

Kategorie mezinárodní kapely už je ale o něco odvážnější - vedle vcelku konzervativních rockerů Foo Fighters, The Black Keys a idolizovaných The Killers se v ní utkají ještě psychedelická senzace uplynulého roku Tame Impala, elektro-kytarovka Crystal Castles nebo hip hopový kolektiv Odd Future, z nějž vzešla jedna z nejaktuálnějších hudebních hvězd - citlivý r&b zpěvák Frank Ocean.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Frank Ocean je vůbec jedním z největších fenoménů pop music uplynulého roku. Černý raper oznámením vlastní homosexuality narušil jedno žánrové tabu, čímž své debutové nahrávce Channel Orange zajistil asi tu nejlepší možnou reklamu. Dojemnému vyprávění o zlaté generaci mládeže, které ani neomezené množství peněz nijak nepomáhá ke štěstí, navíc podlehla většina hudebních serverů a deska se objevovala ve výročních žebříčcích napříč mnoha médii, od Guardianu přes Billboard až po nezávislý internetový magazín musicOHM.

Foto: Aktuálně.cz

Nahrávka získala mimo jiné šest nominací na Grammy a do šestice nominovaných se dostala i u cen magazínu NME. Společně s ní se tam objevují třeba ještě vítězové Mercury Prize Alt-J nebo tam svůj další zásek v cenách mají Tame Impala.

NME navíc kvůli silnému osobnímu příběhu Oceana zařadilo i do nekonkrétně vymezené kategorie hrdiny roku. Vedle něj se tam objevují natolik rozdílné osobnosti, jako je Barack Obama, David Bowie, ruské punkerky Pussy Riot nebo cyklista Bradley Wiggins, vítěz poslední Tour de France.

Budou oceňovaní Alt-J nejhorší kapelou roku?

Že k úspěchu ve výročních cenách není nutné vydat celou desku, dokazuje mimo jiné případ britské raperky M.I.A. s kořeny spjatými se srílanskou nacionálně militantní organizací Tamilských tygrů. Loni vydala pouze jedinou skladbu Bad Girls, k níž kontroverzní režisér Romain Gavras natočil svérázný feministicko-liberalizující videoklip.

M.I.A. společně s množstvím arabských žen se v něm na pouštní silnici oddávají jinak machistickým orgiím v podobě závodění ve stylových luxusních BMW, což na ni strhlo pozornost začátkem roku 2012 a očividně přetrvala až dosud. Svérázná raperka otevřeně koketující s politickými problémy a událostmi totiž díky Bad Girls získala nominaci za nejlepší skladbu, nejlepší hudební videoklip, nejlepší taneční hymnus a ve vedlejší ceně za nejlepší blog nebo účet na Twitteru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Poměrně zajímavé pak je také, jak velkou pozornost NME upřelo na jeden z nejaktuálnějších objevů, kanadské kytarové sestry Haim. Do jejich vítězství v prorocké anketě BBC Sound of 2013 o nich nebylo skoro slyšet, přesto už jsou v nominaci na nejlepší novou skupinu.

Stejná kategorie pak skýtá ještě jednu schizofrenní perličku. Objevili se v ní mladí alternativní rockeři Alt-J, mimo jiné aspiranti na zmíněnou desku roku, ale zároveň jsou zařazeni mezi šesticí kandidátů na nejhorší kapelu roku.

Haim
Haim | Foto: Aktuálně.cz

Jistou schizofrenii ostatně vykazují kompletní nominace NME Awards jako takových. Je v nich zástupkyně nejmladší popové generace Grimes, jíž úspěch mezi blogery vynesl až na oči masového publika. Vedle ní zato figurují veteráni formátu Rolling Stones, resuscitovaní z nehynoucí slávy nepodložené novou tvorbou, nebo kronika nejen britské populární hudby David Bowie, ačkoliv kolem něj až do minulého týdne, kdy bez patetických okázalostí ohlásil návrat, nebylo vůbec slyšet.

Výsledky čtenářského hlasování budou vyhlášeny 27. února na slavnostním večeru v klubu Troxy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Čtěte také

Oranžový soul a rapový Odysseus vládnou žebříčkům roku
Britský pop má důvod k oslavám. V čele s Emeli Sandé
Grammy bez favoritů. Nominace mají fun. i Frank Ocean

 

Ceny NME 2013 - vybrané kategorie

Nejlepší britská kapela

Foto: Aktuálně.cz

Arctic Monkeys
Kasabian
The Vaccines
Biffy Clyro
The Maccabees
The Cribs

Nejlepší deska

Channel Orange - Frank Ocean
Jake Bugg - Jake Bugg
Given To The Wild - The Maccabees
An Awesome Wave - Alt-J
Come Of Age - The Vaccines
Lonerism - Tame Impala

Nejlepší mezinárodní kapela

Tame Impala
Tame Impala | Foto: Aktuálně.cz

The Killers
Tame Impala
The Black Keys
Odd Future
Crystal Castles
Foo Fighters

Nejlepší skladba

R U Mine? - Arctic Monkeys
Don't Save Me - Haim
Bad Girls - MIA
Inhaler - Foals

Foto: Aktuálně.cz

Best Of Friends - Palma Violets
Elephant - Tame Impala

Nejlepší sólový umělec

Jake Bugg
Noel Gallagher
Florence Welch
Miles Kane
Grimes
Paul Weller

Alt-J
Alt-J | Foto: Reuters

Nejlepší nová kapela

Alt-J
Peace
Palma Violets
Django Django
Alabama Shakes
Haim

Nejlepší hudební videoklip

Oblivion - Grimes
Bad Girls - MIA
Where Are We Now? - David Bowie
'R U Mine?' - Arctic Monkeys
Don't Save Me - Haim
Feels Like We Only Go Backwards - Tame Impala

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy