Britský pop má důvod k oslavám. V čele s Emeli Sandé

Karel Veselý
11. 1. 2013 15:22
Šanci na Brit Awards mají i Rolling Stones či Amy Winehouse.
Emeli Sandé
Emeli Sandé | Foto: Profimédia

Londýn - Nominační večer výročních cen britského hudebního průmyslu Brit Awards dokončil veleúspěšný rok skotské soulové zpěvačky Emeli Sandé. Její debut Our Version of Events se vloni na ostrovech stal nejprodávanější deskou a asi i proto bude útočit na vítězství ve čtyřech kategoriích BRITs - album roku, nejlepší zpěvačka, průlom a nejlepší singl, kde mají šanci hned dvě její skladby.

Design sošky Brit Awards 2013 má na svědomí Damien Hirst
Design sošky Brit Awards 2013 má na svědomí Damien Hirst | Foto: Profimédia

"Byl to dobrý rok. Olympiáda, deska se skvěle prodávala, teď nominace, ale na číslo jedna musím stejně dát svoji svatbu," prohlásila pětadvacetiletá zpěvačka pro Telegraph.

Po třech nominacích posbírali folkaři Mumford & Sons, kteří se v březnu chystají do pražské Lucerny a kytaroví experimentátoři Alt-J, jež si už za album An Awesome Wave v říjnu odnesli cenu kritiků Mercury Prize. Dvě želízka v ohni mají Muse, One Direction, Coldplay, rapper Plan B nebo třeba zpěvačka Jessie Ware, která také v březnu dorazí do Prahy. Brit Awards se budou letos předávat 20. února v londýnské O2 Aréně.

Hlasující z řad osobností britského nahrávacího průmyslu si vzpomněli i na Amy Winehouse, kterou před rokem a půl našli mrtvou v jejím londýnském bytě a nominaci na zpěvačku roku si "vysloužila" posmrtným albem Lioness. Pouhé dvě, byť obří vystoupení v britské metropoli stačily veteránům Rolling Stones, aby se mohli ucházet o titul nejlepší koncertní kapely. Nominaci má i Damon Albarn v nově vytvořené kategorii pro britské producenty a mezi patnáctkou vybraných singlů figuruje i Candy od Robbieho Williamse.

Video: youtube.com

Skvělý rok za mořem, doma pokles

Britský pop zažívá na globálním trhu skvělé časy - 21 od Adele se i v roce 2012 stala nejprodávanější nahrávkou na celém světě, Ameriku pobláznily boybandy One Direction a The Wanted i folkoví "burani" Mumford & Sons, jejichž Babel prodal v USA v prvním týdnu 600 tisíc kusů.

Slušný rok v zámořských žebříčcích měli i zpěvačka Bat for Lashes, rockeři Muse nebo taneční producent Calvin Harris a americká média dokonce začala v reminiscenci na šedesátá léta psát o "druhé britské invazi". Přesto na britském trhu klesly oproti loňskému roku prodeje alb o jedenáct procent a kompakty dokonce o celou pětinu. Za nelichotivými čísly je ale hlavně absence megatrháku ve stylu 21 od Adele. Prodej singlů stoupl o šest procent.

AlunaGeorge
AlunaGeorge | Foto: Profimédia

Aby ocenili úspěchy britských interpretů v zahraničí, uvedli letos pořadatelé cenu BRITs Global Success, o kterou se utkají Mumford and Sons, Adele a One Direction. Největší prestiž ale má samozřejmě ocenění pro album roku, které bude porota vybírat z komerčně úspěšných nahrávek Emeli Sandé (Our Version of Events), Mumford and Sons (Babel) a Paloma Faith (Do You Want the Truth or Something Beautiful?), či kritikou ceněných desek Alt-J (An Awesome Wave) a Plan B (Ill Manors).

Kapelou roku se vedle Mumfordů, Muse, One Direction a Coldplay můžou stát i The xx. Mezi sólovými interprety mají šanci písničkáři nejmladší (Ben Howard) i té už poněkud odrostlé generace (Richard Hawley). O singlu roku bude jako obvykle rozhodovat veřejnost v hlasování na internetu a mezi patnáctkou nominovaných jsou i Robbie Williams s Candy, bondovka Skyfall od Adele nebo duet Rihanny a Coldplay Princess of China. Konkurenty Damona Albarna v kategorii pro producenty budou Jake Gosling stojící za úspěchy Palomy Faith a Eda Sheerana a také Paul Epworth, který sbírá ocenění za svoji spolupráci s Adele.

Video: youtube.com

Už teď je jisté, že vítězem Critic's Choice pro největší talent bude dvaadvacetiletý zpěvák Tom Odell, který vloni debutoval EPčkem Songs From Another Love a své první album chystá na červen. Výsledky se poprvé v historii rozchází s BBC Sound of 2013, kde se jako nejvyšší britský interpret umístila dvojice AlunaGeorge. Ceremoniál také ocení charitativní organizaci War Child, které britští muzikanti pomáhají na charitativních albech.

Únorový ceremoniál v londýnské O2 Aréně bude znovu uvádět herec James Corden a vystoupit by měli Ben Howard, Emeli Sande, Mumford & Sons, Muse, One Direction a Robbie Williams. Pódium připraví britský konceptuální umělec Damien Hirst.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy