Válečná poezie PJ Harvey byla ověnčená cenou Mercury

Karel Veselý
7. 9. 2011 10:13
S albem Let England Shake vystoupí v říjnu v Praze
PJ Harvey
PJ Harvey | Foto: Reuters

Londýn - Letošní vítězkou britské hudební ceny Mercury Prize byla vyhlášena zpěvačka PJ Harvey. Porota složená z publicistů i osobností nahrávacího průmyslu vybrala její nahrávku Let England Shake jako nejlepší album britského hudebníka za poslední rok.

Jednačtyřicetiletá Polly Jean Harvey, která 27. října vystoupí ve Velkém sále pražské Lucerny, obdržela cenu již podruhé a stala se tak vůbec prvním interpretem v devatenáctileté historii ceny, kterému se to podařilo. Let England Shake sbírá kritické ovace už od únorové premiéry, desce navíc možná pomohla i historická symbolika - svoji první Mercury obdržela PJ Harvey přesně 11. září. A když jí z Británie volali do Washingtonu o triumfu alba Stories from the City, Stories from the Sea, sledovala zrovna vyděšeně z okna hořící budovu Pentagonu po teroristických útocích.

Katy B
Katy B | Foto: Reuters

Harvey přebírala cenu od klavíristy a televizního spíkra Joolse Hollanda a na pódium přikráčela ve svých ikonických bílých šatech a pavími péry ve vlasech. "Moc mě to potěšilo a povzbudilo v další práci, kterou chci i nadále dělat s maximální vážností," prohlásila zpěvačka, kterou na vítězství favorizovali hudební novináři i sázkaři. Na Let England Shake se dalo vsadit v kurzu 4 ku jedné.

Na štítě PJ Harvey skončila momentálně nejprodávanější globálnější zpěvačky Adele a Katy B, kapela Elbow, rapper Ghostpoet nebo elektronický písničkář James Blake. Naprázdno vyšel i "černý kůň" - deska Golden Mine skotského folkového barda Kinga Creosotea.

Válečná poezie v rockovém hávu

Stejně jako vloni s kapelou the xx, i letos získalo cenu britské kritiky album, které bylo považováno za vlajkovou loď britské alternativy v posledních dvanácti měsících. Po sérii introspektivních nahrávek naplnila PJ Harvey osmou studiovou desku velkým tématem problematického hledání identity Britů v globální éře. Inspirována válečnými básníky, pokusila se podat svědectví o historických úběžnících, na nichž země stojí, a do nahrávky vpletla i svůj rozporuplný vztah k Anglii a její imperiální minulosti.

Adele
Adele | Foto: Reuters

Harvey začala na albu pracovat v říjnu 2008 inspirována rozhlasovou hrou o muži, jenž založil organizaci mapující po světě válečné hroby britských vojáků. „Hrdinu pronásledovaly hlasy mrtvých a on nemohl najít klid, dokud jim nepomohl," vzpomínala na to v rozhovoru pro britský deník Guardian.

„V televizi přitom každý den defilovaly příběhy vojáků i civilistů z Afghánistánu a Iráku. Chtěla jsem se zaměřit na ně, na obyčejné lidi, kteří podobné věci zažívali na vlastní kůži v různých etapách dějin."

Místo psaní písniček na novou desku začala horečně studovat dějiny a pak psát básně volně inspirované bitvami první světové války. Z osobních a vnitřních válek předchozích alb se témata přesunula na velké bojiště světa.

Čtěte také:
Britská písničkářka PJ Harvey poprvézatřese Českem
Po mrtvém albatrosovi se natahují Adele i PJ Harvey
Nejlepší britská deska zachycuje londýnskou melancholii
PJ Harvey pomocí poezie otřásá britskými komplexy
PJ Harvey píše po černé tabuli bílou křídou
Odvážná PJ Harvey posluchače svádí i posílá k šípku

Kromě uhrančivých poetických obrazů vsazených do rockového hávu obsahuje Let England Shake i čerstvě nasáté vlivy folkové hudby z Ruska, Vietnamu a Afghánistánu. Album si po vydání vysloužilo hned několik absolutních známek recenzentů. "Let England Shake obsahuje celý náš moderní svět a PJ Harvey nám dává dobrý důvod, proč se o něj začít strachovat," napsal list  LA Times a BBC Music přidal zvolání: "Bůh žehnej naší nenapodobitelné Královně Polly."

Mercury Prize vs. BBC

Anna Calvi
Anna Calvi | Foto: Reuters

Vítězství PJ Harvey hodnotí britský tisk jako zasloužené. Paul Strokes z časopisu Q prohlásil, že oceněno bylo „album jako umělecký artefakt" a že jestli někdo měl cenu vyhrát dvakrát, pak to musela být právě PJ Harvey.

Spokojený byl i šéf britské pobočky hudebního průmyslu BPI Tony Wadsworth, podle něhož je druhé vítězství zpěvačky pozitivní krok pro cenu samotnou. „Už z ní přestává být ocenění pro nováčky a vrací se k původnímu záměru, že to bude cena pro nejlepší britské album, ať už ho natočil kdokoliv."

Ocenění kritiky předávané v posledních letech pod názvem Barclaycard Mercury Prize bývá v britských médiích označované přívlastkem prestižní. Porota ho od roku 1992 uděluje nejlepší desce britského či irského umělce vydané za posledních dvanáct měsíců. Mezi předchozími vítězi jsou Arctic Monkeys, PJ Harvey nebo Portishead. Vloni si sošku odnesla skupina the xx za svůj eponymní debut.

Letošní ceremoniál sezval do hotelu na londýnské Park Lane všechny nominované, kteří až na indisponovanou Adele zahráli před pozvanými hosty z řad nahrávacího průmyslu jednu skladbu. Za nepříliš důstojné označil deník Guardian rozhodnutí televize BBC odvysílat z ceremoniálu jen finální půlhodinu.

Na rozdíl od loňského roku nebyl ani dostupný webový přenos. Už beztak musel hudební ceremoniál soupeřit se zápasem fotbalové kvalifikace na Euro 2012, v němž Anglie hrála proti Walesu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy