V Cardiffu má být koncert pro Jacksona, rodina se hádá

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 7. 2011 10:02
Datum může kolidovat s procesem se zpěvákovým doktorem
2009: Jermaine oznamuje velký vídeňský koncert pro bratra
2009: Jermaine oznamuje velký vídeňský koncert pro bratra | Foto: Reuters

Los Angeles - Na počest amerického popového krále Michaela Jacksona bude v říjnu uspořádán koncert, kterého se má zúčastnit řada hvězd. Show se podle agentury AFP bude konat v říjnu na stadionu Millenium v Cardiffu ve Walesu. Má trvat asi čtyři hodiny a bude přenášena asi třicítkou televizních stanic.

Seznam umělců, kteří se objeví na pódiu, bude zveřejněn 3. srpna, informoval Chris Hunt, šéf společnosti Global Live Events, která akci organizuje. Výtěžek bude věnován několika charitativním organizacím. "Chtěli bychom udělat něco grandiózního, hodného tohoto hudebního génia," prohlásil.

Čtěte také:
Nový Jackson je příležitostně příjemná nekrofilie

Katherine Jacksonová, matka zpěváka, který zemřel v roce 2009, prohlásila na tiskové konferenci oznamující konání akce, že koncert bude mít "královský rozměr".

Stadion v Cardiffu disponuje 75 000 místy, jde o jedno z největších krytých hledišť v Evropě. Vstupenky na koncert budou vypuštěny do distribuce na internetu 4. srpna.

Oznámení koncertu však vyvolalo rozpory v Jacksonově rodině. Zatímco zpěvákovi sourozenci La Toya, Marlon, Jackie a Tito koncert podporují, bratři Jermaine a Randy se postavili proti. Důvodem je fakt, že datum může kolidovat s termínem procesu s Michaelovým doktorem obviněným z podílu na jeho smrti.

"Z celého srdce podporujeme poctu našemu bratrovi, ale zároveň nemůžeme podpořit akci, která se má uskutečnit v době procesu souvisejícího s Michaelovou smrtí," uvedli bratři Michaela Jacksona v prohlášení.

Výběr porotců pro soud s lékařem Conradem Murrayem je naplánován na 8. září, samo přelíčení má trvat čtyři až šest týdnů. "Čas vhodný k poctě pro Michaela teprve přijde. Cítíme, že tou nejdůležitější poctou našemu bratrovi bude snaha dosáhnout v jeho případu spravedlnosti," uvedli Jermaine a Randy Jacksonovi.

Michael Jackson zemřel 25. června 2009 ve věku 50 let. Okolnosti jeho úmrtí zůstávají nevyjasněné. Lékař Murray je obviněn z neúmyslného zabití, když podal Jacksonovi anestetikum propofol, které způsobilo úmrtí.

Vystoupení na zpěvákovu památku chtěl už v říjnu 2009 uspořádat ve Vídni právě Jermaine spolu s agenturou World Awards Media. Akce, nad kterou se od počátku vznášel odér rakouského teleshoppingu, byla po mnoha spekulacích zrušena. Orgamnizátoři tehdy oznámili, že se koncert posune na příští rok do Londýna do Wembeey. Pak už o ní  nikdy nebylo slyšet.

 

Právě se děje

Další zprávy