Trutnovský festival v zaplněném amfiteátru zahájili Monkey Business

ČTK ČTK
16. 8. 2007 23:41
Trutnovský festival v zaplněném amfiteátru zahájili Monkey Business

Vystoupení kapely Monkey Business dnes večer zahájilo program úvodního "ochutnávkového" večera hudebního Open Air Festivalu Trutnov. Pořadatelé jej poprvé v historii přehlídky uspořádali přímo na hlavní scéně a již během vystoupení prvního účastníka amfiteátr téměř zaplnilo několik tisícovek lidí.

Monkey Business si publikum podmanili ihned po začátku svého koncertu. Zpěvák Matěj Ruppert se po chvíli po hlavě vrhl do kotle pod pódiem, který jej rychle pohltil. Ve víru vášní dokonce v davu z pásku ztratil krabičku od odposlechu, po chvíli mu ji však našli pozorní posluchači.

"My jsme se na vás strašně těšili," řekl poté Ruppert fanouškům. "Václav Havel je bůh," skandovali v mezihře jedné z písní podle zpěvákových pokynů posluchači. Letošní ročník festivalu totiž jeho pořadatelé věnovali "náčelníkovi" Václavu Havlovi. Bývalý prezident má nedaleko festivalového areálu chalupu a patří k jeho pravidelným návštěvníkům; ani letos nebude chybět mezi diváky.

Přestože vystoupení Monkey Business bylo plné energie, kapela na chvíli zvolnila a Ruppert oznámil dokonce dámskou volenku na speciálně zařazený "oplodňovák".

Jako hlavní hvězdu úvodního "večírku pro nedočkavé", který se letos poprvé ve festivalové historii uskutečnil přímo na hlavní scéně, pořadatelé angažovali amerického muzikanta Billyho Goulda. Někdejší baskytarista slavných Faith No More, kteří byli před deseti lety jednou z největších hvězd přehlídky v celé její historii, si jako doprovod pozval německou skupinu Harmful. Poslední kapelou ochutnávkového programu byli New York Ska Jazz Ensemble z USA.

První návštěvníky festivalu v podvečer v areálu pod horami sice přivítal hustý liják, poté se na ně však usmálo slunce a lidé čekající ve stometrové frontě před vstupem mohli na obzoru zahlédnout duhu. Již po několika hodinách však návštěvníci na déšť zapomněli a plně se věnovali festivalovým radostem; někteří dokonce tak aktivně, že je únava společně s alkoholem zmohla ještě před půlnocí a bezvládně spočinuli přímo na cestičce v areálu, kde je ostatní posluchači nevzrušeně překračovali.

Festival potrvá do neděle a na jeho scénách se celkem vystřídá přes 100 kapel a zpěváků. Vystoupí zde například švýcarská skupina The Young Gods i indičtí a pákistánští bubeníci z The Dhol Foundation, kteří svůj koncert natočí na DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy