Stereo MCs představí Praze nové album

Ondřej Stratilík
22. 11. 2005 14:00
Praha Do České republiky se po třech měsících vracejí legendy světového rappu Stereo MCs. V pátek 25. listopadu vystoupí v pražské Malé sportovní hale.

Stereo MCs jsou přes patnáct let nejúspěšnější hip-hopovou kapelou. Ovšem samotné zařazení do určitého hudebního žánru je diskutabilní. Rapper Rob B. (Rob Birch) sice deklamuje s dikcí zkušeného hip-hopera, ale hudební podklady se často nesou na houpavém trip-hopu, houseu a občas i nefalšovaném acid jazzu nové vlny.

Kapela se dala dohromady v roce 1985 v Londýně, kdy Rob B. a DJ the Head (Nick Hallam) založili The Gee Street label, u kterého chtěli vydávat své desky. Díky spolupráci s americkým vydavatelstvím vydali Stereo MCs několik singlů, v roce 1989 pak debutové album 33-45-78.

V roce 1990 vydali další singl Elevate My Mind, který nahráli v obměněné sestavě s charismatickou černošskou vokalistkou Cath Coffey a novým bubeníkem Owenem Rossiterem. Skladbě se podařilo nemožné - jednalo se o první britský rap, který se uchytil na žebříčku ve Spojených státech. Základ alba Supernatural byl na světě .

V roce 1992 se na pultech objevuje třetí deska Connected. Většina fanoušků zná Stereo MCs právě díky tomuto albu. Stejnojmenný hit zněl v devadesátých letech prostě všude - v reklamách, komerčních rádiích i na diskotékách. Connected bylo kompletně oproštěno od samplovaných podkladů. Jsou tedy slyšet jen živé nástroje. O dva roky později odehrála kapela legendární koncert na festivalu v Glastonbury, a vstoupila tak do pomyslné síně slávy.

Pak ale přišla dlouhá odmlka. Skupina se věnovala remixérské činnosti, v roce 1997 natočila Cathe svůj debutový singl Wild World, o tři léta později vydala kapela u  vydavatelství !K7 tradiční mixovanou kompilaci DJ Kicks. Vedle svých tří nových skladeb tu umístila třeba hip-hopery The Herbaliser.

Album Deep, Down & Dirty se začalo prodávat v roce 2001 a přineslo asi zatím největší hity Sophisticated, We Beliny In This World Together a samozřejmě titulní Deep, Down & Dirty. Letos u svého malého vydavatelství Graffiti Records vydali novinku Paradise.

Stereo MCs byli jedni z hlavních atrakcí letního festivalu Planet Love v Táboře, zalíbili se (na to, že se kryli s Nickem Caveem na ně dorazilo několik tisícovek lidí). Pořadatelská agentura je tedy zve znovu. Po jarním faux pas, kdy místo ohlášené kapely přijel pouze DJ, se konečně ukáží Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy