Startuje Primavera. Festival těch, kdo mají rádi hudbu

Pavel Turek, tur
28. 5. 2009 9:25
V Barceloně hrají Neil Young, Sonic Youth i The Horrors
Bat For Lashes
Bat For Lashes | Foto: Aktuálně.cz

Praha – „Uleháte s radostným pocitem, že jste během tří dnů shlédli více než čtyřicetileté dědictví hudby v radostném prolnutí mezi minulostí současností a budoucností,“ rozepsal se francouzský hudební časopis Les Inrockuptibles o loňském ročníku španělského festivalu Primavera Sound.

Foto: Aktuálně.cz

Přelom května a června v Barceloně už tradičně patří prvnímu z významných evropských festivalů, který startuje sezónu nejvybranějším line-upem. Pokud o katalánské metropoli můžete v mnoha ohledech mluvit jako o New Yorku středomoří, pak stejně nadsazené nároky můžete vznést i na program Primavery - a on jim obstojí.

Od 28. do 30. května se v areálu rekreačního El Parc del Fòrum uprostřed města vystřídají tři generace interpretů: od Neila Younga přes My Bloody Valentine, Sonic Youth, Jarvise Cockera a Aphex Twina po Gang Gang Dance, The Horrors, Bat For Lashes nebo Bloc Party.  

Naprosto symptomaticky se zde potkávají veteráni, kteří nikdy neodešli – jen ustáli slabší dekády – s hrdiny devadesátých let, pro které jako kdyby znovu začal být čas, a mezi nimi se pohybují interpreti generace, na níž už je znát, že nikdy neškatulkovala žánry.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Neil Young natankoval ekopalivo a budí Ameriku k akci
The Horrors zahájili pomstu trendařů
Bat for Lashes přivádí pohádky do nočního velkoměsta

Primavera Sound si za dobu existence dokázala vydobýt statut respektovaného podniku, který nejlépe shrnuje charakteristika novinářky z listu El Cultural: Primavera Sound je jedním z mála festivalů, na nějž návštěvníci jezdí, protože přesně vědí, co chtějí vidět a co pro sebe chtějí objevit. Je to festival milovníků hudby.

The Horrors
The Horrors | Foto: Aktuálně.cz

Primavera Sound totiž v době měnícího se posluchačského vkusu i totálního krachu klasických distribučních kanálů vsadil na nové publikum, které už dávno netáhnou velká jména, ale poživačně a zároveň naprosto nezávazně konzumuje neokoukané novinky. 

Což maximálně vyšlo. Recenze minulých ročníků se shodují na údivu, že festival, který povětšinou sází na nezávislé umělce a experimentátory, se nejen osvědčil, ale dokonce se stal velice úspěšným. 

Tuto reputaci si Primavera snaží udržet i tím, že dramaturgii jednotlivých pódií postupně svěřuje vlivným a respektovaným značkám na indie scéně. O jednu ze stagi se stará trendsetterský server Pitchfork, který si vybral své oblíbence jako Women, The Mae Shi, Dana Deacona nebo Crystal Antlers.

Foto: Aktuálně.cz

Britské modýlky The Horrors nebo atlantské neurvalce Black Lips pozval na své pódium hubatý – a zadarmo rozdávaný – časopis Vice. Jinou scénu si vzali za svou organizátoři tematických festivalů All Tomorrow's Parties a pozvali si newyorské Gang Gang Dance, Liars a znovu fungující The Jesus Lizard.  A nesměli bychom žít v elektronickém univerzu, aby si jednu lounge na starost nevzali lidi od MySpace.

Jako festival zasazený do středu města je i Primavera zcela bez stanového městečka; do areálu se až odpoledne lidé sjíždějí městskou dopravou. Tudíž tu nehrozí žádné kempování, rozbahněné lány, holínky či podobné ekologické katastrofy. Jediný kontakt s přírodou představuje vánek od moře.

 

Právě se děje

Další zprávy