Springsteen bude zase čarovat s E Street Bandem

Pavel Turek
30. 8. 2007 9:30
Ikona americké scény chystá na říjen nové album a turné
Foto: Annie Leibovitz

Londýn - Po komorní desce Devil and Dust a veleúspěšném albu folkových předělávek We Shall Overcome: The Seeger Sessions, za které Bruce Springsteen získal Grammy, Šéf zase potrápí elektrické struny.

Album chystané na 2. října ponese název Magic a Bruce Springsteen se na něm po pěti
letech opět vrátí k přímočarému rocku a osvědčené spolupráci s E Street Bandem. Jak by také ne, vždyť jejich poslední nahrávka The Rising nevyvázla bez gramofónku.

"Pracujeme spolu od roku 1974, ale nemám pocit, že jsem ho kdy zažil nadšenějšího než s tímhle albem," popisuje Sprinsteenův manager Jon Landau pro časopis Rolling Stone.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Prvním singlem je Radio Nowhere, už tenhle  týden si ho američtí fanoušci mohou zdarma stáhnout z internetového megastoru iTunes.

"Je to parádní rock s ohromným tahem. Tak chytlavou věc jsem od něj už léta neslyšel," referuje věhlasný producent Brendan O'Brien, který se podílel na titulech The Rising i zatím posledním titulu Devils and Dust z roku 2005, kde "přímočařejší Dylan" znovu potvrdil své postavení mezi americkými vypravěči.

O'Brien měl unikátní příležitost začít novou desku připravovat už sklonkem loňského roku v Springsteenově domě. "Sedli jsme si u něj v obýváku, podal mi sešit s texty a přehrál mi všechny skladby." 

Foto: Aktuálně.cz

Ale pak dostal nevděčný úkol: na místě rozhodnout, kterým směrem se na Magic vydat a jakou náladu podpořit. Boss ho v tom nenechal. "Vznikly skladby, o kterých už během nahrávání prohlašoval: Vím, že tenhle song bude skvěle fungovat naživo," vzpomíná O'Brien "A když jde o vedení kapely a odhad na to, co publikum chce, domnívám se, že je Bruce nejlepší ze všech."

Schopnosti předvídat reakce posluchačů může znovu prokázat na turné s 31 zastávkami, které odstartuje v den vydání alba v Connecticutu. Po Spojených státech bude pokračovat i evropskou částí. O návštěvě Česka se zatím neuvažuje. Nejbližší příležitostí na výjezd tak zůstává 13. prosinec v Kolíně Nad Rýnem.

Koncertní šňůra s  dvorním E Street Bandem, který však v letech 1988 až 1999 odpočíval,  představuje událost hned z několika pohledů.  Je to jejich velké turné bezmála po pěti letech, navíc se nabízí unikátní možnost srovnání současné vyzrálé podoby s koncertním záznamem z roku 1975 v londýnském Hammersmith Odeon. Loni vyšel na CD i DVD a fanoušci ho považují za jeden z vrcholů Bossovy kariéry.

Div je už to,  že se podařilo v diářích žádaných muzikantů najít společná okna. Kupříkladu bubeník Max Weinberg účinkuje v kapele, která vystupuje v televizní talk show stanice NBC Late Night With Conan O'Brien; proto se nahrávání Magic účastnil jen o víkendech.

Foto: Aktuálně.cz

V době všeobecné nadvlády hlučných kytar si typ s vizáží štamgasta a šoféra kamiónu užívá velký kredit i u mladších posluchačů - to ostatně dokládá mj. nabídka na stažení Radio Nowhere.  Poklon se dočkal i od kapel The Hold Steady nebo Arcade Fire, které ctí jeho hymničnost.

Ve zjitřené Americe rezonuje i jeho angažovanost a politický aktivismus. V roce 2004 s E Street Bandem  participoval na turné Vote For Change, které mělo Spojené státy motivovat k volbě proti Bushovi. Dostatečně znám je i jeho kritický postoj k válce v Iráku a ospalému postupu při likvidování škod, které v New Orleans napách hurikán Katrina.

Ani loňská pocta Pete Seegerovi nebylo jen gesto čistě hudební podobně jako nová tvorba Neila Younga.  Dá se předpokládat, že Magic bude v mobilizaci pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy