Slavnější polovina U2 se nečekaně objevila na pódiu

him
25. 11. 2007 16:51
Bono a The Edge zahráli na charitativním koncertu
Bono, jeden ze 191 kandidátů Nobelovu cenu za mír, před setkáním s prezidentem Chile, kde U2 právě vystupovali. Tam je také zastihla zpráva, že dostali cenu Amnesty International...
Bono, jeden ze 191 kandidátů Nobelovu cenu za mír, před setkáním s prezidentem Chile, kde U2 právě vystupovali. Tam je také zastihla zpráva, že dostali cenu Amnesty International... | Foto: Reuters

Londýn - Zpěvák Paul je plachý, takže na něj buďte hodní, prohlásila moderátorka charitativního koncertu v kostele na severu Londýna. A pak se na pódiu před 250 posluchači objevili Bono, frontman největší rockové instituce současnosti U2 a "jeho" kytarista The Edge.

U2 před pár dny popřeli, že chystají sérii velkých koncertů v Londýně, a na svých webových stránkách napsali, že letos ani příští rok žádná živá vystoupení nechystají. O to větší překvapení diváci v pátek večer zažili.

Vůbec netušili, že autorská polovina U2 přijde na pódium, natož aby věděli, jaké skladby uslyší.

DJka stanice BBC Radio 1 DJ Jo Whiley jen oznámila, že teď je čas na opravdu vzácného hosta. A záhy se v roli velmi nečekaného předskokana kapely Biffy Clyro objevila akustická dvojka s občanskými jmény Paul Hewson a Dave Evans.

Frontman U2 a kytarista The Edge zahráli čtyři songy - Stay, Desire, Angel Of Harlem a Wave Of Sorrow; poslední zmíněnou píseň prý prezentovali živě vůbec poprvé.

Foto: Reuters

"Neříkejte to Larrymu (bubeník Larry Mullen) ani Adamovi (basista U2 Adam Clayton)," žertoval na pódiu zpěvák a aktivista Bono. Možná i proto, že zrovna tihle dva jeho pokusy o záchranu světa moc nemusí.

Hvězdou agentur se záhy po minikoncertu stal dvacetiletý Simon Dowling z Newcastlu. "Úplně jsem vypotřeboval baterii mobilu na focení," citovala ho všechna velká média. "Už před koncertem se šířily zvěsti, že tam budou, ale nikdo tomu nevěřil."

Koncert pořádala charitativní organizace Mencap, která se snaží pomoci dospělým i dětem s poruchami učení.

"Vidět je v tom malém kostele je pro mě další důkaz jejich velikosti," popisuje Whiley, kurátorka akce, jejich sympatické gesto i populární hru na obyčejné chlapíky v jednom. "Když přišli z pódia, ještě se ujišťovali, jestli bylo všechno v pořádku."

Biffy Clyro se to dozvěděli až v pátek dopoledne, kdy se s nimi setkali: "Omlouvali se, že se nám vecpali na koncert, což je od nich no víte - fakt úžasný a milý," řekl BBC jejich zpěvák Simon Neil.

Asi víme; slavnější koncert už pravděpodobně nikdy neodehrají, i když  o jejich výkonu nepadlo nikde ani slovo.

 

Právě se děje

Další zprávy