Metalistům Törr zrušili koncert, prý kvůli satanismu. Stěžovali si lidé, brání se Valašské Klobouky

Prokop Vodrážka Prokop Vodrážka
16. 11. 2016 16:46
Ve městě Valašské Klobouky byl zrušen koncert metalové kapely Törr. Podle ní za to může město, které ji nařklo ze šíření satanismu. "Bylo nám vyhrožováno, že jestli koncert nezrušíme, zablokuje si sál na tento termín město a agentuře pořádající náš koncert zruší veškeré akce, které má do budoucna nasmlouvané,” uvedl bubeník kapely Sladký. Vedení města nařčení popírá a tvrdí, že na základě stížností obyvatel města pouze doporučilo kulturnímu domu, aby přehodnotil pořádání koncertu. Valašské klobouky leží ve Zlínském kraji a k náboženskému vyznání se tam hlásí více než tři čtvrtiny obyvatel.
Klip k písni To smrt jsem já od kapely Törr.

Koncert metalových kapel Törr a Root ve Valašských Kloboukách byl údajně zrušen kvůli šíření satanismu. Kapela Törr to uvedla na svých facebookových stránkách, kde napsala, že “koncert zrušilo vedení města” právě kvůli podobným podezřením.

To Aktuálně.cz potvrdil i její bubeník Radek Sladký, podle kterého hrozil ze strany města kapele i pořádající agentuře v případě uspořádání koncertu postih.

“Bylo nám vyhrožováno, že jestli koncert nezrušíme, zablokuje si sál na tento termín město a agentuře pořádající náš koncert město zruší veškeré akce, které má do budoucna nasmlouvané,” uvedl Sladký. To potvrdil i ředitel pořádající agentury Old&Hary Ivo Haraga, podle kterého by "něco takového mohlo proběhnout". On sám by ale v žádném případě neoznačil jednání města za výhrůžky.

To popírá i město ve svém prohlášení, které umístilo na webové stránky. Podle něj nebylo "subjektem, který koncert zrušil" a orgány města podle něj "nevydaly žádné usnesení o jeho zákazu".

To potvrdil i Radek Sladký z kapely Törr, který uvedl, že byl koncert zrušen po domluvě s pořádající agenturou. Kapela to podle něj udělala pouze z důvodu, že nechtěla agentuře způsobovat problémy.

Vedení města uvádí jako hlavní důvod stížnosti občanů, kterým se koncert kapely ve městě nelíbil. “(Město) na základě četných žádostí a apelů obyvatel doporučilo Kulturnímu a vzdělávacímu středisku Valašské Klobouky vstoupit v jednání s pořádající agenturou, aby přehodnotila realizaci koncertu v městském zařízení,” píše se v něm.

Jako za komunismu, stěžuje si kapela

To potvrdila i mluvčí města Lenka Zvonková, která zároveň popírá, že by byl ze strany vedení Valašských Klobouků vyvíjen jakýkoliv nátlak. Pro Aktuálně.cz dodala, že za zrušením byly skutečně stížnosti “převážné části obyvatel” pětitisícového města, ve kterém se až tři čtvrtiny hlásí k náboženskému vyznání. Stejně chápe krok města i Ivo Haraga, který koncert zrušil i z důvodu, že by do budoucna rád pokračoval ve spolupráci na kulturních akcích ve městě.

Samotná kapela ale pro krok města pochopení nemá. “Cítím se jak v roce 1984. O žádný satanismus tady nejde, neděláme nic nezákonného. Musím se přiznat, že se nám od revoluce něco podobného nestalo,” dodal bubeník kapely Sladký.

Video: Repro Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy