Radiohead a hnutí Duha přednesou Praze zelenou výzvu

Pavel Turek, tur
23. 8. 2009 14:20
Kapela má nové skladby. Možná zazní i na Výstavišti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sotva pár dní předtím, než se v neděli odehraje premiérové české vystoupení Radiohead, uveřejnila oxfordská kapela hned dvě nové skladby, které možná předznamenávají její další kreativní vývoj.

Novější These Are My Twisted Words dali Radiohead k dispozici rovnou jako download ve vysoké kvalitě zdarma ZDE. Zareagovali tak na její - dnes již tradiční - únik na internet.

"Nějakou dobu jsme nahrávali a tohle je jedna z prvních skladeb, kterou jsme dokončili. Jsme na ni hodně pyšní," doprovodil ji vzkazem kytarista Jonny Greenwood spolu s dovětkem, že jelikož ji mají nazkoušenou, zazní na letošních festivalových vystoupeních a pravděpodobně tedy i na nedělním pražském koncertě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
U2 svět zamoří. Na rozdíl od Radiohead
Hudba k filmu Až na krev pálí v uších

Zároveň s tím Thom Yorke v rozhovoru pro časopis The Believer řekl, že formát alba není to, do čeho by se Radiohead chtěli nyní pustit. "Řekli jsme si, že už se do toho nechceme tolik ponořit. Mohlo by nás to zabít," dodal.  Jako možná cesta do budoucna se tak jeví různá kratší EP.

These Are My Twisted Words nepředstavuje kromě dlouhého instrumentálního úvodu - zpěv Thoma Yorka nastoupí až v polovině třetí minuty - takřka žádný odklon od najazzlého instrumentálního minimalismu, se kterým Radiohead přišli už předloňských In Rainbows.

O poznání experimentálnější a méně tradiční je speciální track Harry Patch (In Memory Of), který Thom Yorke napsal k uctění památky úmrtí posledního veterána první světové války.

Patch zemřel 25. července ve věku 111 let a jeho vzpomínky z několik let starého interview na Radio 4 měly na Yorkea takový účinek, že jeho slova adaptoval do textu, v němž se mimo jiné zpívá: "Viděl jsem peklo na zemi, to příští bude chemické, ale oni se nikdy nepoučí."

Prvoplánově konceptuální protiválečnou skladbu kapela podpořila filmovými smyčci, které si Jonny Greenwood vyzkoušel na ceněném soundtracku k filmu Až na krev - ale zázračně se jim povedlo, aby celková ke kýči táhnoucí snivost nesklouzla k totálnímu patosu.

"Kdyby nám to lidé jako Harry Patch nepřipomínali, bylo by pro naši generaci velice snadné, aby zapomněla na hrůzy války. Doufám, že nezapomeneme," dodal Thom Yorke. Skladbu lze stáhnout ze stránek Radiohead za jednu libru, která putuje na konto British Legion - organizace, která podporuje veterány i vysloužilce britských ozbrojených sil a jejich rodiny.

Radiohead při předávaní cen Grammy
Radiohead při předávaní cen Grammy | Foto: Reuters

Radiohead tak dále využívají své popularity k zviditelnění charity a dalších nevládních iniciativ. To se projeví i na nedělním pražském koncertě na Výstavišti, kam kapela přizvala české hnutí Duha, aby propagovalo tzv. Velkou výzvu.

Ta má prosadit zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o dvě procenta ročně.

Thom Yorke se zúčastnil i zahájení "evropské Velké výzvy" na tiskové konferenci v Bruselu v únoru roku 2008 a sám byl mluvčím její úspěšně schválené britské varianty.

 

Právě se děje

Další zprávy