U2 svět nezachrání, ale zamoří. Na rozdíl od Radiohead

Pavel Turek, tur
19. 8. 2009 16:40
Dopady turné dvou rockových hvězd na životní prostředí
Foto: Reuters

Praha - Když Bono loni v Tokiu prohlásil: "Modlím se, abychom byli stále lepší v péči o naši planetu," zřejmě nečekal, že první, kdo tahle slova vyslyší, nebude všemohoucí, ale přímo fanoušci kapely.

Skupina, která se dlouhodobě angažuje v dobročinných nadacích, usiluje o odpuštění dluhů zemím třetího světa a zapojuje se do osvětových kampaní v boji s AIDS v Africe, nečekala, že jim jejich megalomanské 360Tour spočítají odborníci ze serveru carbonfootprint.com. Dospěli k tomu, že U2 na svém osmnáctiměsíčním turné se zhruba stovkou koncertů vyprodukují jen na letecké přepravě 65 tisíc tun oxidu uhličitého.

Toto zatížení odpovídá například cestě tryskáče na Mars a zpět nebo 100wattové žárovce rozsvícené po dobu 159 tisíc let. Emise spojené se současným turné čtyř kluků z Dublinu mnohonásobně převyšují poslední šňůru Madonny. U2 by museli vysadit 20 118 stromů, aby svoje zplodiny "anulovali."

Foto: Reuters
Čtěte také:
U2 si v Berlíně zahráli s českými fanoušky
Recenze: Rozostřený horizont skýtá pro U2 možnou naději

Klíčem k takové zátěži je především 390 tun těžké unikátní pódium, takzvaný "pařát", jež má kapela ve třech "vydáních" a k jehož přepravě po zemi je potřeba 120 kamionů. Ještě před začátkem turné se U2 chlubili, že jde o největší pódium všech dob - dvakrát převyšující gigant používaný Rolling Stones při A Bigger Bang Tour. Ovšem nyní začínají alternativnější  fanoušci i kolegové, kterým se U2 stále chtějí zavděčit, vnímat tuto marketingovou marnivost jako pokrytectví.

Nejhlasitěji to ve svém blogu formuloval David Byrne: "Ve srovnání se všemi těmi řečmi o hladovějících v Africe to zní trochu nevyváženě." Byrneův argument převádí v činy do Prahy v neděli přijíždějící Radiohead, kteří si pro svá dvě předchozí turné dokonce nechali předloni vypracovat studii společností Best Foot Forward (celou studii si můžete stáhnout ZDE).

Z ní jednoznačně vyšlo najevo, že hlavní zátěží pro životní prostředí na turné je doprava. A to nejen kapely, ale i publika. Turné po stadiónech z roku 2003 totiž vyprodukovalo přes 9 tisíc tun CO2, zatímco následné v roce 2006 po menších sálech v centrech měst už jen 2 295 tun.

Proto patří mezi její požadavky, aby místo koncertu bylo v dobré dostupnosti MHD a součástí pražského koncertu bude i hlídané parkoviště kol - ale kapela sama minimálně používá letadla, což je i dobrá omluva pro fobie Thoma Yorkea.

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Pro přepravu koncertní techniky do USA zase důsledně upřednostňují dopravu po moři. Nehledě na požadavky bionafty do generátorů elektřiny a recyklovatelných kelímků pro publikum i backstage.

Vlastně to jsou všechno prkotiny, ale přesně tahle důslednost dovoluje Radiohead uchovat si kredit někoho, z jehož úst zní řeči o aktivismu, odpuštění dluhů třetímu světu, spojení s Amnesty International nebo CND (Campaign for Nuclear Disarmament) poněkud uvěřitelněji než od rockových hvězd, které létají na koncerty z vily na francouzské Riviéře soukromým tryskáčem. 

Vlnu nevole vzedmuli U2 už i doma v Dublinu, když dala radnice kapele povolení k tomu, aby zmíněná stovka kamiónů s monstrpódiem mohla projíždět rezidenční čtvrtí poblíž stadiónu Croke Park celou noc bez omezení.

Kytarista Edge na to reagoval alibistickým: "Rádi bychom k přesunům použili i jiné prostředky, než jsou těžké tahače, ale žádná taková alternativa prostě není." K emisím se vyjádřil pouze tím, že kapela má program, jak emise kompenzovat. Víc v rozhovoru pro BBC 6 nespecifikoval.

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Pro U2, kteří se hlavně posledních letech úzkostlivě snaží udržet se mezi relevantními vitálními kapelami, to byl totiž útok z míst, odkud to upřímně nečekali. Novinka No Line on the Horizon sice má spíš vlažné recenze, ovšem nikdo kapelu naplno neobvinil z kreativní vyčpělosti.

Prostá kalkulace turné ale zasáhla kapelu na mnohem citlivějším místě. Poškodila totiž jejich image hodných obyčejných kluků a uvědomělých zachránců světa. Ve světle čísel provázející U2360 tour, jehož pódiové řešení má za úkol maximalizovat kapacitu na stadiónech, pak totiž vypadají jako hrabivci.

A protože to je poslední věc, kterou o sobě chtějí slyšet, vydali U2 zprávu, že už od března jsou ve spojení se společností MusicMatters, která se specializuje na programy, jež interpretům pomáhají minimalizovat dopad turné na životní prostředí. Ještě na U2360 tour prý vyvíjí strategii nulového znečištění a měla by ji v blízké budoucnosti zveřejnit.

 

Právě se děje

Další zprávy