Praotec instrumentálního hip hopu přistane v Arše

Kultura Kultura
7. 11. 2012 8:57
DJ Shadow hraje na druhém koncertu festivalu Stimul
DJ Shadow
DJ Shadow | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podzimní klubový festival Stimul se už osmým rokem řídí aktuálním děním v alternativní hudbě a na tento týden přichystal rovnou koncertní dvojblok. Po úterním vystoupení Shearwater se o den později představí také legendární tvůrce abstraktních hip hopových beatů DJ Shadow, konkrétně ve středu 7. listopadu na pódiu Divadla Archa.

Praotec instrumentálního hip hopu, jak se Shadowovi někdy přezdívá, nedávno zrekapituloval svou více než dvacetiletou kariéru muzikanta dvoudiskovou kompilací pojmenovanou Reconstructed a právě ta by tedy mohla být určitým vodítkem pro setlist aktuálního koncertu.

DJ Shadow
DJ Shadow | Foto: Dirk Lindner

Magická koláž Endtroducing

Ikonickou postavou by se však Shadow pravděpodobně stal už jen díky svému debutovému albu Endtroducing… z poloviny devadesátých let. Desku takřka kompletně vysamploval z různých hip hopových, jazzových, funkových i psychedelických nahrávek, stejně jako z několika filmů nebo rozhovorů.

Výsledek jeho elektronické koláže, vytvořené z velké části na dnes archaickém přístroji Akai MPC60, se stal milníkem přemýšlivějšího abstraktního hip hopu, stejně jako inspiračním zdrojem další generaci mladých beatmakerů. Pomohl navíc legitimizovat podobu žánru bez doprovodu některého slovutného MC, byť tuto zásluhu si může nárokovat s ním třeba i japonský kolegova s pseudonymem DJ Krush.

„DJ Shadow si vzpomněl na to, že samplování je vlastně umělecká forma," psal tehdy o Endtroducing… nadšeně magazín Alternative Press a superlativy se hemžily i recenze v dalším hudebním tisku.

S odstupem pak Rolling Stone a Q nahrávku zařadili mezi ty nejlepší za poslední dekádu uplynulého století, americký týdeník Time zase do svého žebříčku stovky nejlepších desek vůbec.

Shadowa doprovodí japonští experimentátoři

Českému publiku se DJ Shadow ve středu představí již potřetí, večer však nebude pouze v duchu jeho one man show. V Arše totiž vystoupí ještě další dva japonské hudební projekty.

Acid Mothers Temple
Acid Mothers Temple | Foto: Aktuálně.cz

Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO je sdružení kolem kytarového démona Makota Kawabaty, které svou tvorbou křísí zlaté časy japonského psychedelického, progresivního a space rocku. Vybaveni válečnými barvami a záměrnou máničkovskou estetikou mění dnes již řádně vousatý bigbítový žánr v sonické kamikaze virtuozity a přehánění.

Japonský trubadúr Damo Suzuki, mimo jiné bývalý spolupracovník německé experimentální skupiny Can, se zase představí v doprovodu domácí improvizační čtveřice B4. Styčným bodem v hudební tvorbě jim je krautrock, něco takového se tedy od tohoto spojení dá očekávat i v živé kolaboraci.

Vstupenky na celý večer jsou stále k mání v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za cenu 490 korun. Na místě pak budou o sto korun dražší.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy