Nohavica pokřtí německé překlady svých písní

Kultura Kultura, Red Kul
2. 10. 2009 22:00
Vyráží na koncerty do Berlína, Bruselu a Amsterdamu
Jaromír Nohavica také zpíval s publikem. O kozlovi, který snědl svému pánovi červené tričko.
Jaromír Nohavica také zpíval s publikem. O kozlovi, který snědl svému pánovi červené tričko. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nedělním koncertem v amsterdamském klubu Melkweg zahájí Jaromír Nohavica krátké evropské turné. O dva dny později vystoupí v Bruselu a poslední zastávkou bude Berlín, kde Nohavica naplánoval na 9. a 10. října dva společné večery s německým písničkářem Frankem Viehwegem.

Ten nejprve vystoupí jako host na Nohavicově představení v aule jazykové školy GLS na Kastanienalle v Prenzlauer Bergu, o den později se v převráceném pořadí přesunou do Zimmer 16 v Pankowě.

Nohavica do Berlína přijede jako kmotr Vieweghova projektu Solange man singt (Dokud se zpívá), v němž se německý folkař přebásnil na čtyřicet jeho písní, které vydává knižně a dvacet z nich natočil na CD. 

Colours of Ostrava 2009 - Jaromír Nohavica
Colours of Ostrava 2009 - Jaromír Nohavica | Foto: Michal Žák
Čtěte také:
Komunitní guru Nohavica natáčí DVD v Lucerně
Lidé chtějí Nohavicu. Ikarus si doletěl pro Desku roku
Nohavicův Ikarus jezdí jednosměrnou regionální linku

Viewegh podle svého blogu sleduje Nohavicu od roku 2000, kdy si v Českém Krumlově pořídil album Moje smutné srdce. V březnu 2008 jej Nohavica pozval do v Zieloné Gory, aby společně s ním a polským písničkářem Antoninem Murackim trojjazyčně přednesli píseň Dokud se zpívá.

Reakce česko-polsko-německého pomezí na něj prý silně zapůsobily a poté se takřka na půl roku věnoval Nohavicově tvorbě. Viewegh zase zahraje s Nohavicou na jeho listopadových koncertech v Příbrami a Praze.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"I tentokrát očekáváme, že koncerty přitáhnou nejen české, ale i polské a slovenské krajany," uvedl organizátor Nohavicových zahraničních koncertů Michal Žáček. 

Právě za takovým publikem Nohavicu vedla cesta do zahraničí počátkem října i loni, kdy vystoupil na deseti koncertech v Británii, Irsku, Kanadě a Spojených státech. Zatímco tehdy cestoval letadlem, letos se na cesty vydává se šestičlenným týmem v obytném karavanu.

Jak se již u multimediálního a internetového Nohavici stalo tradicí, z celého turné bude na webu každodenní on-line zpravodajství obsahující aktuální komentáře, fotografie i videa.

Zdrženlivost, s jakou komunikuje s médii - a k níž ještě přispělo obvinění ze spolupráce s StB, nahradil písničkář v posledních letech vlastní aktivitou a přímým vztahem se svým publikem, když přenesl folkovou pospolitost do éry internetu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Poslední řadové album Ikarus si vydal sám - stejně jako předtím živák Doma. DVD a koncertní CD si vydal i ze svých tří velkých letošních koncertů v Česku, které odehrál na jaře ve vyprodané Lucerně.

Nehledě na on-line přenosy a dvě čistá mp3 alba, která poskytuje na svých propracovaných internetových stránkách ke stažení. Má dostatek příznivců na to, aby se mohl odříznout od klasických distribučních kanálů, a ví, že ve výsledku ani na hudbě zdarma neprodělá.

Že jde ve výsledku o funkční model, potvrzují i výsledky cen Deska roku. Nohavica, který dlouhodobě patří k nejprodávanějším českým interpretům, nejenže zvítězil v kategorii Zpěvák roku, ale připadlo mu i absolutní vítězství za loňský rok. V době strmě padajících prodejů si Ikara pořídilo 34 427 fanoušků.  

 

Právě se děje

Další zprávy